Pražské metro slaví padesátku. Projeďte se historickými soupravami, zahrajte si geolokační hru nebo navštivte výstavu

25. duben 2024 11:35

Pražské metro oslaví 9. května 50 let svého provozu. Dopravní podnik chystá řadu akcí, kterými chce společně s cestujícími výročí oslavit. Zájemci například díky výstavě nebo speciální geolokační hře zjistí detaily o historii pražské podzemní dráhy nebo se projedou historickými soupravami.

Čtěte také

Dne 9. května v 9 hodin a 19 minut, tedy symbolicky na minutu přesně padesát let od zahájení provozu pražského metra, projede jedna z těchto historických souprav první úsek pražské podzemní dráhy z Kačerova na Florenc, tehdy Sokolovskou.

Dalšími historickými soupravami se můžou lidé projet už o den dříve. „Na státní svátek 8. května chystáme za běžné jízdné od 9:19 do 16:00 provoz čtyř historických souprav, které budou jezdit na trase C,“ přibližuje oslavy ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Petr Witowski.

Geolokační hra i výstava

Zájemci si také budou moct v následujících měsících zahrát v metru speciální geolokační hru.

Čtěte také

„Stáhnu si aplikaci, nainstaluji si hru a pak vlastně objedu všechny stanice pražského metra, všech 61. Čekají tam na mě informace, dozvím se o té stanici, jak je hluboká, proč je takto pojmenovaná a tak dále. A čeká na mě i otázka. Když odpovím patnáctkrát správně, získám unikátní absolventskou vizitku plus drobný dárek,“ vysvětluje vedoucí Muzea MHD ve vozovně Střešovice Petr Malík.

Právě tam může veřejnost navštívit i výstavu o historii pražského metra, která je putovní a v následujících měsících bude k vidění na řadě míst, další zastávkou je Den otevřených dveří v Depu Kačerov 4. května.

„Výstava, která má dvacet panelů, mapuje vývoj od prvního návrhu až do budoucnosti pražského metra, což by měla být automatizace,“ dodává Petr Malík.

Kalendář putovní výstavy a další podrobnosti najdete na webu metroslavi.cz.

Kalendář akcí k 50. výročí metra:

  • 4. května - Den otevřených dveří Depo Kačerov
  • 8. května - Jízdy obou historických souprav po celý den na lince C
  • 9. května - Slavnostní přestřižení pásky k výročí 50 let metra na Kačerově
  • 9. května - Celodenní program v CAMPu: Minulost a budoucnost metra
autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související