Automobily jsou pro českou ekonomiku klíčové. Výroba ale musí být flexibilní, upozorňuje ekonom Bureš

29. únor 2024

V automobilovém průmyslu dochází vlivem přechodu k elektromobilitě k prudkým změnám. K ní tlačí automobilové koncerny jednak ekologické závazky Evropské unie a jednak její popularita. Česko si zatím vede dobře. Výroba osobních aut vloni vzrostla o téměř 15 procent a skoro se tak dostala na předkrizové hodnoty. Podaří se ale tento trend udržet? V pořadu Řečí peněz odpovídá hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Výroba automobilů může i v příštích letech držet český průmysl nad vodou. „Česká ekonomika bude hodně svázána s vývojem automotive a tento segment je skutečně zásadní pro dynamiku zbytku průmyslu. Je to a zůstane to klíčové odvětví,“ nepochybuje ekonom.

Ačkoliv se vývoj české ekonomiky často spojuje s vývojem německého hospodářství a popisují se podobné trendy, v případě automobilového průmyslu se liší. „Automotive v Německu od roku 2017 setrvale míří dolů, zatímco český od roku 2017 nahoru a získává podíl na evropském trhu,“ srovnává Bureš.

Čtěte také

Vystává ale problém se spalovacími motory. Například v tomto roce by se podle vedení kolínské Toyoty mělo rozhodnout o zachování výroby v Česku i do budoucna, protože evropské normy po roce 2035 už nebudou stávající vozy splňovat.

„Zásadní je flexibilita. Pozorujeme teď oznámení automobilek o tom, že poptávka po elektromobilech není tak velká, jak se plánovalo. Je to fenomén, který je hodně nejistý,“ domnívá se ekonom.

Nárok na pružnost ale podle něj splňuje například Škoda Auto. „V Mladé Boleslavi mají výrobní linku, kde dokážou flexibilně měnit výrobu elektromobilů na automobily se spalovacím motorem,“ podotýká.

Řešení ale leží i na všech evropských automobilových koncernech. „Evropský automotive má jeden velký problém, a to že není zvyklý na ostrou konkurenci. Dlouho sázel na to, že jeho značky byly dominantní,“ srovnává Bureš úspěšnost například s asijskými výrobci.

Jak moc pomáhá české ekonomice členství Česka v Evropské unii? Poslechněte si celý rozhovor. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.