Bez pomoci lidí by obce nedokázaly uklidit sníh na chodnících

14. únor 2013

Zákon obcím nařizuje úklid sněhu na chodnících. Bez pomoci lidí by to ale obce nedokázaly. Lidí, kteří sníh dobrovolně odklízejí, ubývá. Podle průzkumu společnosti STEM spoléhá 64 procent obyvatel na to, že sníh uklidí obec. Ve velkých městech to ani nepřekvapí, ale tento trend se stěhuje i do menších obcí. Typickým příkladem mohou být šestitisícové Dobřany na Plzeňsku.

„Obec to protáhne. Když jsem rychlejší já, tak to udělám já,“ říká jeden z obyvatelů Dobřan.

Nejvíce ze všech má v ulici uklizen vietnamský obchůdek. „Já to tu čistím, protože pak je uvnitř obchod mokrý a špinavý. Město ale uklízí taky,“ říká majitelka obchodu.

Vedle radnice stojí dům, před kterým paní Alena s hrablem v ruce uklízí: „Mě to baví, je to rozcvička. Vždyť tady není moc sněhu. Kdybychom bydleli někde v horách, tak by to bylo horší. To by mě asi nebavilo a pořídila bych si frézu.“

Starosta Dobřan Marek Sýkora ví, že bez pomoci občanů to občas nejde, a tak jim pravidelně děkuje v místních novinách.

„Jestliže samozřejmě neustále sněží, tak posádky našich vozů jezdí v podstatě stále nonstop a nicméně není v lidských silách to uklidit.“

Do rukou bere sněhová hrabla asi třetina obyvatel Dobřan. „Ta třetina byla samozřejmě větší, než je dnes. Lidé když vědí, že nemusí, tak to neudělají,“ říká šéf technických služeb Michal Pokorný.

S úklidem sněhu spoléhají na obce dvě třetiny lidí, vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

autor: lsm
Spustit audio