Cestovatelka Lucie Kutrová aneb Holka s Bucket Listem inspiruje k pěšímu zdolávání tras v přírodě a plnění svých snů

18. září 2021

Do studia k nám zavítala cestovatelka Lucie Kutrová známá jako Holka s Bucket Listem. Prošla Pacifickou hřebenovku z Mexika až do Kanady, nedávno vydala knihu 151 dní po evropských stezkách a miluje psy. Nejen o horách, knihách, psech a cestování si povídala s Lenkou Vahalovou.

151 dní po evropských stezkách je Lucčina druhá kniha. Tu první – 151 dní Pacifickou hřebenovkou –  napsala po zdolání Pacific Crest Trail – trasy dlouhé zhruba 4300 kilometrů vedoucí z Kalifornie až ke kanadským hranicím. Studovala tehdy v Kanadě a zdolání Pacifické hřebenovky jí dalo víc než samotné studium.

„Když člověk jednou vyjde na trasu a furt si povídá s těmi neskutečně inspirativními lidmi, každý den usíná u jiného západu sluníčka, každý den se budí na úplně jiných místech, každý den zažívá úplně jiné věci, co se mu předtím nikdy nestaly – tamhle je had, tamhle je medvěd, teď mi došla voda, co budu dělat, jsem na poušti a voda nikde, nemám jídlo, tamhle člověk spadne a zraní se – a furt řeší nové věci, za chvíli mu dojde, že to je ten život, že každý den je úplně nový,“ vysvětluje Lucie, co na pěším zdolávání tras v přírodě tolik miluje.

Ve své druhé knize se přesouvá do Evropy a přináší čtenářům tipy, kam se vydat za nádhernými výhledy. „V knížce lidé najdou spoustu inspirace, kam vyrazit na kratší traily, které mají skoro na dosah ruky. Chtěla jsem lidem ukázat, že nemusí jezdit do Ameriky, aby šli nějaký krásný trail. Aby si sbalili batoh na pět, deset, patnáct, dvacet dní a vyrazili někam do přírody,“ přibližuje mladá cestovatelka.

Z cestování po Evropě si nejvíc oblíbila dva traily. „Ten první byl Tour du Mont Blanc, který byl naprosto neskutečný. Člověk chodí celou dobu okolo těch obrovských masivů, všude je sníh a je to fakt nádherný – je to považováno za nejkrásnější trail v Evropě, ale svým způsobem i nejnáročnější. A druhý byl tady na Slovensku přes Nízké Tatry, ten mě dostal ze všeho nejvíc,“ vzpomíná. S oběma trasami seznamuje čtenáře ve své nové knize.

Nejlepším parťákem je čtyřnohý husky Marvel

Po Pacifické hřebenovce si Lucie uvědomila, že jí chybí parťák, který všechno chápe, a tak si pořídila pejska Marvela. „Ten můj životní styl moc lidí nechápalo, taky se mnou nikdo moc dlouho nevydržel, takže ty moje vztahy jsou taková jedna velká katastrofa. Ale od té doby, co jsem si pořídila Marvela, se všechno změnilo,“ říká s úsměvem a dodává, že z ní udělal lepšího člověka.

V roce 2012 se Lucie rozhodla změnit svůj život a začala si psát seznam přání neboli Bucket List. Spát v iglú, vidět polární záři nebo zaběhnout maraton si ještě nesplnila. U velké části z jejího dlouhého seznamu se jí to už ale podařilo. „Celý můj Bucket List jsou inspirace od lidí, co jsem někdy slyšela. Občas ho vyndám a říkám si: ,ty jo, vždyť tohleto už jsem si splnila a úplně jsem zapomněla, že jsem to na Bucket Listu měla‘,“ dojímá se.

Co s Marvelem plánují dál? A jak vypadají její přednášky na školách? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové s inspirativní Lucií Kutrovou.

autoři: Lenka Vahalová , ech