„Chandlera nemusel hrát, on takový byl.“ Fanoušci i kolegové vzpomínají na herce Matthewa Perryho

Geniální herec, skvělý komik a dobrý přítel. Tak lidé vzpomínají na americko-kanadského herce Matthewa Perryho, který zemřel v sobotu večer, zřejmě se utopil v bazénu ve svém domě. Bylo mu 54 let. Úmrtím se zabývá policie v Los Angeles. Proslavil se rolí Chandlera Binga v kultovním seriálu Přátelé. Herec, který byl několikrát nominovaný na cenu Emmy, velkou část života bojoval se závislostí na lécích a alkoholu.

„Většina jeho kolegů se shoduje na tom, že šlo skutečně o jednoho z nejzábavnějších herců, se kterým kdy mohli pracovat. Tvůrci slavného seriálu Martha Kauffman a David Crane vydali společné prohlášení, ve kterém mimo jiné napsali, že Perry nemusel vůbec hrát roli Chandlera, protože takový skutečně byl,“ říká Adéla Burešová z kulturní redakce Radiožurnálu.

Čtěte také

„Jsme neuvěřitelně zarmouceni předčasným odchodem Matthewa Perryho,“ uvedla v reakci společnost NBC Entertainment, která seriál Přátelé vysílala. „Svým dokonalým načasováním vtipů a břitkým humorem přinesl tolik radosti stovkám milionů lidí po celém světě. Jeho odkaz bude žít dál pro nespočet generací.“

Herečka Maggie Wheelerová, která si v seriálu zahrála jeho partnerku Janice, na Instagramu třeba sdílela společnou fotku. Co se týče hlavní pětice sitcomu, nikdo z Perryho dlouholetých seriálových hereckých partnerů se k úmrtí zatím nevyjádřil.

Adele zrušila koncert

Fanoušci si připomínají slavného herce hlavně jako Chandlera Binga. Na sociálních sítích se objevují kromě kondolencí třeba i slavné hlášky jeho seriálové postavy. Lidé také nosí květiny k newyorské budově, kde se natáčeli venkovní scény seriálu.

Velkým fanouškem byla třeba britská zpěvačka Adele, která v sobotu dokonce přerušila své vystoupení v Las Vegas a řekla, že si herce váží i kvůli tomu, jak pomáhal lidem, kteří měli stejně jako on problémy se závislostmi.

Právě tak chtěl Perry, aby si ho lidé pamatovali. Nejen jako Chandlera z Přátel. Napsal to i ve své autobiografii, kterou vydal vloni a v níž líčí i neustále se opakující léčbu závislostí.

Život ve stínu závislostí

Od svých 26 let žil střídavě ve střediscích pro léčbu závislostí a mimo ně, čtrnáctkrát byl na odvykacím programu, pětašedesátkrát absolvoval detoxikační program a více než šesttisíckrát se zúčastnil sezení Anonymních alkoholiků.

Prášky a alkohol zneužíval během všech sérií Přátel – s výjimkou té deváté, která byla jediná, za kterou byl nominován na cenu Emmy. Doby natáčení seriálu totiž podle jeho slov „nedokázaly zaplnit prázdnotu, kterou cítil“.

Herci z seriálu Přátelé se po letech sešli ve speciální epizodě. Zleva (horní řada) Matthew Perry, Matt LeBlanc, David Schwimmer, (dolní řada) Courteney Cox, Jennifer Aniston a Lisa Kudrow
Spustit audio

Související