Chátrající Městské lázně Žižkov se promění v Dům tance. Hotovo by mělo být do konce roku 2025, počítá starosta Prahy 3 Michal Vronský

Praha 3 řeší hned několik velkých projektů, oblast Nákladového nádraží Žižkov i Městské lázně Žižkov najdou nové uplatnění. Co všechno se ve třetí městské části chystá, o tom mluvil v pořadu K věci starosta Michal Vronský z TOP 09.

Nákladové nádraží Žižkov čeká zásadní přeměna, nová čtvrť zajistí bydlení, vzniknout by tu měla také školská zařízení nebo park.

„Snažíme tam domluvit pět mateřských škol, celkem by na území Prahy 3 měly vzniknout tři základní školy, samozřejmě parky a veřejná vybavenost jako zdravotní střediska. Mým cílem je, aby ta vybavenost byla dostačující a budoucí obyvatelé neměli potřebu využívat té stávající vybavenosti Prahy 3,“ vysvětluje Michal Vronský.

Součástí projektu a dohody s developery je také nová tramvajová trať, která propojí ulici Malešickou a Českobrodskou.

„Je důležité zmínit, že celé území se má vytvářet v určitých etapách. Developeři budou moci zastavět jenom určitou část území, pak budou muset skončit, dokud nebude vytvořena adekvátní dopravní infrastruktura. Takže tam by to mělo jít ruku v ruce.“

Lázně ve víru tance

Nová budoucnost by se měla začít psát také pro chátrající Městské lázně Žižkov. „Vypsali jsme výběrové řízení a Tanec Praha přišel s takovým projektem, který se nám moc líbil. Vlastně Dům tance, to znamená určité centrum orientované na taneční scénu. Zároveň v sobě ten projekt zahrnuje i třeba kroužky pro seniory nebo pro děti,“ představuje vizi Michal Vronský.

Praha 3 získala na projekt dotaci Ministerstva kultury v hodnotě 180 milionů korun, což podle starosty z velké většiny pokrývá investici. „Počítám, že by se mělo začít začátkem příštího roku a hotovo by mělo být do konce roku 2025.“

Michal Vronský mluvil také o revitalizaci parku na Ohradě, opravách vodovodního řadu a elektrifikaci linky 207. Poslechněte si celý rozhovor.

Související