Colours of Ostrava se blíží. Na co se před festivalem připravit

17. červenec 2023 12:13

Startuje týden ve znamení ostravských Colours, jedné z největších kulturních událostí Moravskoslezského kraje.  Do krajského města se chystají desítky tisíc lidí. Zjišťovali jsme, na co by se měli návštěvníci před festivalem připravit.

Co všechno bude jinak oproti minulému roku

Asi hlavní novinkou, která se bude týkat opravdu všech, je to, že v celém v celém areálu Colours půjde zaplatit pouze platební kartou, mobilem nebo chytrými hodinkami. Opravdu nikde nic si nekoupíte za hotovost, za peníze. Na všech stáncích s pitím, jídlem nebo oblečením budou platební terminály. Organizátoři tvrdí, že systém bude fungovat za všech okolností.

Čtěte také

Kdo si na festival nechce brát kartu, nebo ji zkrátka nemá, může si u stánku poblíž vstupu koupit jednorázovou kartu nabitou na 1000 nebo 2000 korun. Pokud by ji někdo celou nevyužil, zůstatek mu u stejného stánku zase vrátí.

Kdo by se chtěl vyhnout frontám, může si už vyměnit vstupenky za identifikační pásky, a to dnes a zítra u vstupu do areálu nebo u stánku naproti hlavního nádraží v Ostravě vždy od 14 do 20 hodin. A ve středu si mohou u nádraží lidé také vstupenky vyměnit už od devíti hodin.

A ještě jedna novinka pro rodiče, kteří mají dítě s autismem a chtějí si na festivalu trochu oddychnout. Můžou si zajistit hlídání přímo na festivalu. Platí to pro děti od tří let a postarají se o ně lidé, kteří mají s péčí o autisty zkušenosti.

Pokud si někdo nezajistil ubytování, má ještě šanci?

Podle informací stránek festivalu z dnešního rána byla ještě nějaká volná místa ve festivalovém kempu. Lidé si mohou pronajmout i stany – od běžných stanů pro dvě osoby až po luxusní stany pro pět lidí a jde koupit i matrace a podobně.

Kdo by se chtěl ale na festival vydat karavanem, tak místa už jsou obsazená, stejně jako parkování u kempu.

Na stránkách festivalu je seznam hotelů a penzionů v okolí Ostravy a v Ostravě, ale většinou bývá to ubytování všude vyprodané. Server booking.cz dnes ráno nabízel něco přes 30 možností. A ještě je možné zkusit štěstí, jestli třeba někdo nezrušil rezervaci na vysokoškolských kolejích.

Jak to bude letos s dopravou

Už tradičně Dopravní podnik Ostrava posiluje noční spoje. Pokud ale přijedete do Ostravy na hlavní nádraží, tak se připravte na to, že budete muset na zastávku Karolina autobusem a dále přestoupit na tramvaj. Na Nádražní ulici totiž dopravní podnik modernizuje trať a mění koleje, takže tady lze očekávat nějaké mírné komplikace. Jinak lidé si mohou koupit festivalovou jízdenku za 220 korun. Ta platí ode dneška do 23. července.

Taky je možné využít sdílená kola. Jedna stanice bude přímo u vstupů na Hlubině a jedna u nové lávky na Slezskoostravský hrad. Festival také nabízí oficiální taxi s garantovanými cenami.

Veškeré další informace najdou lidé na stránkách festivalu. Je dobré si stáhnout i mobilní aplikaci Colours, kde jsou mapky areálu, program a další užitečné informace.

Spustit audio

Související