Dálnici D1 na Brno uzavřela série nehod, u Humpolce zemřelo dítě

23. prosinec 2016

Dálnice D1 byla ve směru na Brno na 52. kilometru uzavřena celé dopoledne. V řetězových nehodách došlo ke kolizi 23 vozidel. Odpoledne pak dálnici uzavřela srážka devíti aut na 42. kilometru. Poslední vozidlo havarovalo u Humpolce. Řidič vyvázl bez zranění, zemřel však osmiletý spolujezdec.

Náledí na dálnici D1 komplikovalo od rána provoz. Na 52. kilometru mezi Psáři a Souticemi na Benešovsku došlo k hromadné nehodě několika vozidel. Zraněno bylo kolem čtrnácti lidí a další museli být ošetřeni. Podle Zelené vlny se srazilo celkem 23 aut – z toho 16 osobních a šest nákladních a jeden autobus. K další hromadné havárii pak došlo na 42. kilometru, ale především na 84. kilometru, kde si nehoda osobního vozu vyžádala i jednu oběť.

Tvoří se několikakilometrové kolony, policie odklání dopravu

„Máme hlášenou dopravní nehodu ve směru na Brno. Provoz z dálnice se musí odklánět na 49. kilometru,“ uvedl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Policie též požádal řidiče, aby sjížděli z dálnice už na exitu 41. Na místě se totiž tvořila až sedmikilometrová kolona vozidel. Motoristé museli být opatrní i na objízdné trase přes Vlašim, která byla též zledovatělá. Během odpolední 14. hodiny se pak nehodu podařilo odklidit a dálnici zprůjezdnit.

Čtěte také

„Z místa jsme odvezli tři středně těžce zraněné do pražských traumacenter a čtyři lehce zraněné osoby do benešovské nemocnice,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenberková. Jednoho ze zraněných museli z auta vyprostit hasiči. Podle mluvčí krajských hasičů Vladimíry Kerekové mohlo být na místě ošetřeno ještě asi deset dalších lidí. Cestující z havarovaných aut podle ní našli útočiště na nedaleké čerpací stanici.

Kolem 14. hodiny se stala ještě jedna hromadná nehoda devíti aut, která uzavřela dálnici na 42. kilometru ve směru na Brno. Auta se srazila v rozjíždějící koloně, ke zraněním však nedošlo. Provoz se podařilo do půl hodiny obnovit.

Nehoda u Humpolce si vyžádala lidský život

Osmileté dítě dnes ráno zemřelo při nehodě osobního auta poblíž Humpolce. Řidič vyvázl bez zranění. Příčiny a okolnosti nehody se vyšetřují, zatím tak není jasné, zda v místě nehody byla také ledovka. Dechová zkouška u řidiče nepotvrdila požití alkoholu před jízdou, řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Místo nehody je průjezdné jedním jízdním pruhem.

Hromadná nehoda D1

Oznámení o nehodě ve směru na Prahu přijali policisté krátce po osmé hodině. Na místě zasahovali spolu s nimi hasiči a záchranáři a také psycholog hasičů. „Osmiletou spolujezdkyni jsme resuscitovali, ale utrpěla vážná zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehla,“ řekla ČTK ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová.

Za posledních sedm dní se na dálnici D1 ve Středočeském kraji staly již tři hromadné nehody. V neděli 18. prosince se před pátou hodinou ranní na 21,5. kilometru ve směru na Brno u Mirošovic srazilo 17 aut. Nehoda si vyžádala jednu lidskou oběť a několik zraněných, provoz byl přerušen na zhruba osm hodin. I v neděli dopravu na nejvytíženější tuzemské dálnici komplikovala ledovka.

autoři: ČTK , jum
Spustit audio