Disco v žilách, waacking v srdci! Tanečnice Eliška Soukupová učí, jak najít nejlepší verzi sebe sama

19. listopad 2021

„Říká se, že když vidíš tanečníka tančit waack, měl bys vidět hudbu,“ představuje choreografka, tanečnice a moderátorka Eliška Soukupová svůj oblíbený styl, který je neuvěřitelně muzikální. „Disco, na který se tančí, je poměrně složitá hudba. Vychytáváš tady klavírek, tu zpěv, vokalistky, támhle cinkačky, basovku,“ popisuje a vyjmenovává pohyby, které jsou pro waacking typické. „Nejdůležitější je ale attitude – charakter.“ Co přesně v tanci znamená? A hlavně: jak ho získat?

„Někdo si pod tím pojmem představuje divu nebo filmovou hvězdu, mně přijde ale hodně abstraktní. Takže se snažím studenty na lekcích dovést k tomu, že jsou nejlepší verzí sebe sama – vyspalí, vypadaj dobře, cejtěj se dobře, venku je hezky, maj na sobě supr hadry a zkrátka je to ‚jejich den‘,“ vysvětluje Eliška, pro kterou je waacking pokaždé spolehlivý lék na každodenní stres a odpočinek od jinak všudypřítomného tlaku na výkon.

„Najednou se můžu na všechno vykašlat, zahodit to a urvat se ze řetězu. Na waackovejch akcích vždycky říkáme, že ‚potřebujeme disco do žíly‘,“ směje se a dodává, že tenhle tanec, ke kterému se dostala v podstatě náhodou, jí absolutně přeskládal život. A jak sama popisuje, rozhodně není jediná.

„Studenti se mi mění před očima. Na první lekce třeba přijdou shrbený a zamlklý a za pár měsíců mají na tréninku crop top, kožený kraťasy a povídají: ‚Dala jsem výpověď v práci, protože mě to tam nebaví, moje šéfka byla blbá, mám na víc…‘ a ty si říkáš: ‚Wau, šťastný nový rok!‘,“ směje se Eliška. „Vidím, že těm lidem to opravdu pomáhá. A to je pro mě nejvíc,“ shrnuje.

Proč se kdysi streetdancoví tanečníci zoufale upínali k sobotám a proč by vás tehdy do některých klubů vůbec nepustili, kdybyste nebyli dostatečně nastrojení a upravení? Nejen to vám živě nastíní Eliška Soukupová v pátém dílu tanečního podcastu Gabi Heclové Get Down!

Eliška Soukupová předvádí Gabi Heclové waacking
autoři: Gabi Heclová , Veronika Ruppert , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související