Do čeho investovat v době vysoké inflace? Na legu se nedá prodělat, shodují se prodejci stavebnice

23. leden 2023 13:13

Kvůli vysoké inflaci, která za loňský rok překročila 15 procent, ztrácejí úspory na hodnotě. Klesá i cena dosud zdražujících nemovitostí, akciové a dluhopisové trhy se propadají. Jak se v krizi daří alternativním investicím jako je drahý alkohol, stavebnice Lego nebo třeba cínoví vojáčci?

„Říkáme tomu hrabárna. Je to prodej kostiček na váhu, ukazuje mi v pražském Muzeu Lega jeho ředitel Robert Kvěch. Sbírka je se svými skoro 10 tisíci modely údajně jednou z největších na světě. A její hodnota se pohybuje kolem 20 milionů. Kvěch zmiňuje i model vlaku, který od minulého roku podražil o sto procent.

Trh s kostičkami z druhé ruky roste meziročně o 11 procent, zjistili před dvěma lety ekonomové z moskevské Fakulty ekonomických věd. A současná inflace zájem o něj ještě přiživila.

„Vnímám větší zájem o zhruba sto procent. Není den, kdy by někdo nevolal nebo nepsal kvůli radě o investici,“ popisuje Kvěch.

Robert Kvěch, ředitel Muzea Lega v Praze

To potvrzuje i investor a majitel e-shopu lega Michal Saviory. Podle něj se dobře koupený model dá už za tři roky prodat dráž, než byla jeho původní cena. A to někdy i o stovky procent.

„Za mě na investici do lega se nedá prodělat. Kdykoliv cokoliv koupíte, tak to rozhodně za rok nebo někdy příště prodáte minimálně za tu samou cenu. Je to lepší než investice do akcií. Tam nikdy nevíte, co se může stát,“ doplňuje Kvěch z Muzea lega.

Investování do whiskey

Zdražování zboží a služeb se podle hlavního ekonoma burzovní společnosti BH Securities Štěpána Křečka nevyhýbá ani sběratelským artiklům. Na rozdíl od úspor nebo akcií ale sbírky svou hodnotu neztrácejí. Naopak. „Mezi stabilnější aktiva kromě třeba zlata patří sběratelské předměty,“ vysvětluje.

Ne pokaždé jsou ale investiční alternativy sázkou na jistotu. Podle ekonoma hraje roli i to, jestli prodejce najde na většinou velmi malém trhu kupce pro svůj raritní předmět.

Václav Rout sběratel a majitel klubu Whiskey&Kilt

Přesně to se teď nedaří prodejcům levnějších typů investiční whiskey, které stojí v řádu tisíců korun. „Najednou se na trhu objeví 10 tisíc lahví a kupců není tolik. Cena pak prudce spadne. Dnes vidíte meziroční propad kolem 70 až 80 procent,“ líčí sběratel Václav Rout.

Netýká se to ale drahých značek za stovky tisíc až jednotky milionů korun za lahev. Jejich hodnota naopak roste.

Proč je investování do whiskey rizikové? A proč jsou naopak cínoví vojáčci stabilní bezpečnou investicí? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio