Dopravní podnik dokončil výstavbu tramvajové smyčky Depo Hostivař. Bude sloužit jako důležitý přestupní uzel veřejné dopravy

16. srpen 2022 09:00

Cestující v pražské i příměstské veřejné dopravě můžou nově využívat přestupní terminál u stanice metra Depo Hostivař na lince A. Dělníci tam dokončili stavbu nové tramvajové smyčky, k tomu přibyly také zastávky autobusů. V budoucnu bude možnost přestoupit i na vlak a vzniknou stovky parkovacích míst.

Čtěte také

Smyčka Depo Hostivař je ve zkušebním provozu od 13. srpna. Do nově vybudované zastávky teď zajíždí tramvaj číslo 16, která smyčku projíždí, a tramvaj číslo 7, která tam má novou konečnou. Zároveň je zde stání pro sedm autobusových linek. Na rozdíl od řady jiných smyček, ta u Depa Hostivař nefunguje jen jako konečná a v budoucnu se koleje mají napojit i na plánovanou trať do Štěrbohol a Dolních Měcholup.

Na metro by zhruba za tři roky mohl být umožněn přestup i z dalších spojů. „V současné chvíli se projektuje nová vlaková zastávka. Tady investorem nebude Dopravní podnik hl. m. Prahy, ale Správa železnic. A plánuje se tady velký parkovací dům, který bude mít kapacitu asi 700 míst,“ popisuje generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski.

Smyčka Depo Hostivař

Dvě nové železniční linky by měly k Depu Hostivař zajíždět zhruba za dva roky, parkovací dům je podle vedení města plánovaný v horizontu dvou až tří let. Nová smyčka, a tím i celý přestupní uzel, je bezbariérový, s digitálními ukazateli příjezdů a odjezdů spojů. Po dokončení výsadby tam bude i 41 nových stromů.

Rozvoj dalších tramvajových tratí

Letos začali dělníci pracovat například na stavbě roky plánovaného prodloužení trati z Divoké Šárky na Sídliště Dědina, které má být hotové na konci příštího roku. Zároveň Dopravní podnik hl. m. Prahy buduje i novou trať z Modřan do Libuše, kde mají tramvaje začít vozit cestující příští rok v létě.

Další projekty jsou také v přípravě, ještě letos má například začít stavba Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a 5, který bude mimo jiné určený právě pro tramvajové spoje.

Smyčka Depo Hostivař slouží tramvajovým i autobusovým spojům
autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související