Doučování žáků zajišťují v Centru Elpida dobrovolníci. Poptávka ze strany škol a dětí je velká, říká koordinátorka projektu

8. červen 2023 09:46

Zájem o doučování je mezi pražskými dětmi a rodiči i rok po skončení koronavirové pandemie pořád velký. Výuku zdarma nabízejí některé školy a neziskové organizace. Například doučování v Centru Elpida v Holešovicích zajišťuje sedm dobrovolníků. Potřeba by jich ale bylo minimálně jednou tolik.

„Teď se díváme do jednoho sešitu a našli jsme si stránku o procentech, protože to je nová látka,“ začíná paní Jaroslava. S dvanáctiletým Santiagem se scházejí každý týden.

Santiago během doučování matematiky

„Chodím sem, abych byl chytřejší a rozuměl tomu. Minule jsme dělali zlomky, dělení dvojciferným číslem, násobilku a desetinná čísla,“ říká Santiago s tím, že na vysvědčení bude mít z matematiky lepší známku.

Pro dobrovolnici Jaroslavu je to její první žák a doučování považuje za koníček. „Učila jsem, ale učila jsem studenty a úplně něco jiného. Můj obor bylo účetnictví,“ vysvětluje.

Centrum Elpida organizuje doučování necelé tři roky. Dobrovolníků sice přibylo, ale stále jich podle koordinátorky projektu Marie Dvořákové není dost.

„Dneska je zapojeno asi šest nebo sedm dobrovolníků. Některé děti pokračují, některé jsou na rok, některé jenom přes léto. Určitě je větší poptávka ze strany škol a dětí, než je nabídka od dobrovolníků. Ale mám velkou radost, že doučování dětí je pro dobrovolníky stále atraktivnější, takže určitě jsme otevření dalšímu rozvoji toho programu.“

V hlavním městě doučují žáky dobrovolníci třeba i v městské knihovně, celkem už se zapojilo osm poboček. 

Poslechněte si celou reportáž z Centra Elpida.

Spustit audio

Související