Forman se šel podívat na jinou, ale uviděl mě, vzpomíná Věra Křesadlová. Umělkyně slaví osmdesátiny

28. únor 2024 16:00

Mladá šedesátá léta a bigbít. To bylo spojení, které Věře Křesadlové přivedlo do cesty Miloše Formana a také divadlo Semafor. Za slavného režiséra se záhy provdala, v Semaforu pak strávila více než čtvrt století. Zpěvačka, herečka a výtvarnice slaví osmdesáté narozeniny.

„Na škole jsme založili bigbítovou skupinu. V té době frčel i v Semaforu a všechny tyhle skupiny se mu trochu přizpůsobily,“ vzpomíná Věra Křesadlová. V roce 1963 vystoupila s kapelou Crystal na srazu bigbítových skupin v Lucerně a byl se tam podívat i Miloš Forman. „Forman se šel podívat na jinou zpěvačku a na jinou skupinu, ale uviděl mě. Potom mě vyzval, že bude točit film, a jestli bych v něm chtěla vystupovat.“

Přestože film Konkurz točil Miloš Forman jako fiktivní nábor nových adeptek do angažmá divadla Semafor, Věra Křesadlová Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra zaujala natolik, že ji do souboru skutečně přijali. „Byla tam byla Hegerová a Pavlína Filipovská, takže jsem se okamžitě seznámila s hvězdami, který pro mě byly úplně nedostižný.“

Manželství s Milošem Formanem

Ještě v 60. letech se objevila v několika slavných filmech tzv. nové vlny, třeba v Menzelově Zločinu v dívčí škole nebo Jirešově Žertu. A známost s Milošem Formanem se v roce 1964 změnila v její první manželství. To ale překazila srpnová okupace Československa v roce 1968. Forman mezitím odjel pracovně do Ameriky. Ona zůstala v Praze. Během dalších třiceti let se s manželem potkala čtyřikrát.

Čtěte také

Po odchodu ze Semaforu, ve kterém strávila 26 let, pracovala Věra Křesadlová jako správkyně rezidence prezidenta Václava Havla. A konečně se vrátila i ke své původní profesi... výtvarnictví. Začala vyrábět barevné lampy ve stylu Tiffany a některé své vzácné kousky darovala také právě Václavu Havlovi.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio