Herec Radek Melša: Mám hrozně rád trapno, vzniká v něm zvláštní napětí. Je hezké se s lidmi propojit skrz chybu

25. prosinec 2022

Talentovaný herec a muzikant, milovník trapných situací a také tvář nové pohádky Největší dar, to je Radek Melša. Jak se mu hrálo po boku velkých hereckých hvězd a jak se vypořádal s vynucenou hereckou pauzou? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.

Dívat se na sebe na filmovém plátně je prý pro něj děsivý zážitek. „Vždycky, když se v pohádce objevím, tak přivírám oči. Jinak bych hledal chyby a přemýšlel, co jsem měl udělat jinak,“ říká herec, který je jednou z tváří nové pohádky Největší dar.

Jako hvězda si prý ale rozhodně nepřipadá. „Se mnou byla na place velká řada opravdových hvězd. Potkal jsem třeba Pavla Nového, který na natáčení přijel vlakem. Podle mě má herec inspirovat, být pokorný a obyčejný.“

Je ale v době sociálních sítí obyčejnost žádoucí? Podle Radka Melši musí být člověk hlavně autentický. Falešná obyčejnost prý také není to pravé. Sociální sítě jsou pro herce v dnešní době nezbytnost, což má svá pro i proti.

„Často chtějí produkce komerčních projektů, aby měl člověk sledované profily, i se kvůli tomu přeobsazuje. Na druhou stranu se ale díky sítím může informace dostat k mnoha lidem.“

Herectví i muzika, baví ho obojí

JAMU mladý herec absolvoval během covidových opatření a konec studia tak byl nejen pro něj hodně smutný. Dnes už se naštěstí zase v plné práci. Vidět ho můžeme nejen ve zmiňované pohádce, ale také na televizních obrazovkách, v divadle, v muzikálu i s kapelou.

Radek Melša hraje v uměleckých projektech, ale nevyhýbá se ani méně kvalitním věcem či reklamám. 

Herecké nabídky zatím neodmítám, můžu se tak potkat se spoustou zajímavých lidí.

V jeho životopisu najdete, že miluje trapné situace, švestičky ze zahrádky a dramaturgické úvody.

„Já mám hrozně rád trapno, nějak se v tom vyžívám. V tom trapnu vzniká strašně zvláštní napětí, lidi čekají, co se stane a fandí vám, abyste z toho vybruslil. Je docela hezké se propojit skrz chybu.“

Jak je to s těmi švestičkami a dramaturgickými úvody? Proč o sobě tvrdí, že je eklektik? Na kterých hudebních projektech spolupracuje? A proč má doma spoustu zbrojí a zbraní? Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.