Hudebník Robin Mood půjde s kůží na trh: Nová deska bude opravdu z mého života

29. leden 2022

Do studia přišel muzikant a zpěvák Jakub Lenz, který je známý spíše pod svým uměleckým jménem Robin Mood. Spolupracoval s Bárou Polákovou, Markem Ztraceným nebo kapelou Eddie Stoilow. V posledních letech se ale věnuje hlavně svojí sólové kariéře. Jaké má plány na rok 2022 a zda chystá další desku, to prozradil v rozhovoru s Lenkou Vahalovou.

Než začal vystupovat pod pseudonymem Robin Mood, hrál Jakub Lenz jako kytarista třeba s Markem Ztraceným. Když se po jednom koncertě dohodli, že jejich spolupráce dál pokračovat nebude, vydal se na sólovou dráhu. Už dlouho toužil dělat vlastní hudbu a psát si texty.

Singl Na Měsíc vyvolal zájem

„Asi rok potom, co jsem udělal Robin Mood, tak jsem šel do Eddie Stoilow, protože tenkrát ještě těch koncertů nebylo tolik. Měl jsem je rád a ta muzika mě bavila, ale v Robinu Moodovi mi to docela uškodilo, protože já vydal písničku Na Měsíc a začalo hodně lidí volat o koncerty. A já měl vybookované s Eddie Stoilow,“ vzpomíná, zároveň ale dodává, že ničeho nelituje.

Singl Na Měsíc se totiž začal hrát v rádiích, s takovou ambicí ho také Robin Mood psal. Předem se to ale odhadnout nedalo. „Myslím si, že dneska je to hrozně těžké, řešíme to se spoustou kamarádů z tohohle odvětví. Nikdy nikdo neví, co se chytne.“ I když odmala chtěl být kytaristou, jeho cesta k popu nebyla přímá, nejdříve na Konzervatoři Jaroslava Ježka vystudoval jazzovou kytaru. Se vznikem Robina Mooda se z něj stal i zpěvák.

Nová deska bude hodně osobní

„Koncerty jsou to nejlepší, co může být, protože se ta muzika dostane přímočaře mezi lidi a člověk to vidí a cítí,“ popisuje Jakub s tím, že jich raději odehraje méně, ale kvalitnějších. „Nikdy jsem nebyl přítelem toho odjet za víkend šest koncertů. Rád na tom místě pobydu, když tam jsem a ne, že musím být během tří minut natlačený v dodávce a jet někam jinam.“

Letos chystá Robin Mood novou desku, která vyjde pouze digitálně. „Hodně specifické na ní bude to, že jsem přestal pít a mám pocit, že jsem začal psát hudbu, která je hodně ze mě. Je to takový nový pocit jít úplně s kůží na trh a uvidí se, jestli to bude někoho zajímat nebo ne. Protože ta deska by měla být opravdu z mého života.“

Jak vlastně vzniklo jméno Robin Mood? Proč nezůstal u jazzu nebo se rovnou nevydal na sólovou dráhu? Co si myslí o vydávání CD? A kdy se můžeme těšit na novou desku? Poslechněte si celý rozhovor s muzikantem a zpěvákem Robinem Moodem.

autoři: Lenka Vahalová ,

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.