Idiot jako celovečerní film. Divadelní režisérka Daniela Špinar natočila snímek v kulisách Stavovského divadla

2. březen 2022

Kníže Myškin jakožto postava, která stále doufá i miluje, je hlavním hrdinou filmu Idiot. Na místo původní plánované divadelní inscenace ho zrežírovala umělecká šéfka činohry Národního divadla Daniela Špinar. Celý snímek byl natočen v zákulisí i na jevišti Stavovského divadla.

V horečnatém snu úhlavních přátel i soků Myškina a Rogožina začíná film Idiot. Nejprve v zákulisí a poprologu se teprve přesuneme na jeviště Stavovského divadla, kde se odehrávají přípravy na narozeninový večírek Nastasji Filippovny. Následná návštěva knížete Myškina v poněkud bláznivé rodině Jepančinových je pak opravdovou konfrontací dvou naprosto rozdílných světů.

Čtěte také

„Já jsem se rozhodla, že půjdu přes stěžejní motiv zneužívaného dítěte – Nastasji Filipovny. Chtěla jsem, aby to bylo drobnokresebné. Takže jsem se rozhodla použít pouze první část toho románu, která se odehrává během jednoho dne, kdy kníže Myškin přijíždí a postupně se seznamuje se všemi postavami.“ Vyjádřila se ke scénáři režisérka Daniela Špinar.

Po třetím přerušení zkoušek inscenace Idiot kvůli pandemii koronaviru se režisérka Činohry Národního divadla Daniela Špinar rozhodla natočit Dostojevského Idiota jako hraný film. Premiéra bude ve Stavovském divadle 3. března a v hlavních rolích se jako kníže Myškin představí Patrik Děrgel, jako Nastasja Filipovna Tereza Vilišová a Rogožina hraje Igor Orozovič.

Spustit audio

Související