IKEM staví pod dohledem Transparency International dva nové pavilony. Zatím s minimálním zpožděním

27. prosinec 2022 09:36

Stavba nových pavilonů G1 a G2 v Institutu klinické a experimentální medicíny je v polovině. Přes výpadky materiálů a zdražování ve stavebnictví pokračuje s minimálním zpožděním.

IKEM dostavbu připravuje pod dohledem Transparency International. Renomovaná protikorupční organizace jako nezávislý monitor hlídá vynakládání finančních prostředků.

„Chtěli jsme si být jistý, že budeme postupovat v souladu se všemi zákonnými předpisy a zároveň jsme chtěli využít know-how silné organizace, která má s veřejnými zakázkami zkušenosti. Nejenom v rámci České republiky, ale v rámci celého světa,“ přibližuje ředitel IKEM Michal Stiborek.

Spolupráci s Transparency International vyzdvihuje především v době, kdy výstavbu maximálně ztížila válka na Ukrajině a z ní vzniklé krize, mimo jiné skokové navýšením cen materiálu i jeho nedostatek.

Výstavba nových pavilonů IKEM pokračuje s minimálním zpožděním

„A protože se pohybujeme pořád v režimu veřejné zakázky a nakládání se státními prostředky, tak jsme si museli být vždycky v každý okamžik jisti, že postupujeme správně z hlediska zákonných předpisů. Máme rozestavěno vlastně v nejhorším období, takže si myslím, že bychom se bez jejich pomoci obcházeli jenom velmi těžko.“

Dostavět nové pavilony včas i za mimořádně nepříznivých podmínek je podle Michala Stiborka nezbytné.

„Pro nás vlastně výstavba těchto dvou pavilonů znamená zásadní rozšíření péče o pacienty s kardiovaskulárními problémy a pro pacienty, kteří by měli podstoupit transplantaci. Kapacitní možnosti IKEM jsou zcela vyčerpány a my tyto pavilony potřebujeme k tomu, abychom mohli dál růst a pacientům naše služby poskytovat.“

Pavilony G1 a G2 za zhruba miliardu korun mají být dokončeny v březnu 2024.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související