Infektolog radí: Horečky během nebo po návratu z cestování – kdy navštívit lékaře? A jaké infekce si můžeme dovézt ze zahraničí?

Štěpánka Duchková si tentokrát do pořadu K věci pozvala infektologa Milana Trojánka z Kliniky infekčních nemocí pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Zeptala se ho třeba na to, jaké exotické nemoci si může český turista přivézt nejen z dálných krajin, ale i z evropských zemí, a kdy vyhledat lékaře, když máme na dovolené horečku.

Nastala doba letních dovolených a s nimi spojené cestování po různých koutech světa a případné exotické nemoci. Nakazit se jimi je ve vzácných případech možné ale i v Evropě. „Z okolních evropských zemí si obvykle příliš exotické nemoci naštěstí nevozíme. To, co už je pro nás možná zajímavější, je třeba Středozemí, kde už se přeci jen můžeme výjimečně nakazit dokonce i opravdu některou z těch exotických nemocí,“ vysvětluje infektolog Trojánek. „Souvisí to s tím, že se tam vyskytují komáři, kteří dokáží tyto exotické nemoci přenést,“ doplňuje.

V evropských destinacích je podle infektologa častější spíše nakažení běžnějšími infekcemi. „Jako jsou infekce trávicího traktu, to znamená nějaké průjmové onemocnění, nebo naopak třeba kožní infekce, respirační a podobě,“ vyjmenovává.

Cestování a horečka: Kdy vyhledat pomoc?

Příznakem závažnější infekce může být podle infektologa i horečka. „Naprostá většina případů horečky bude vyvolána nějakou běžnou, obyčejnou virózou. Spontánně ustoupí, nic dramatického se neděje. Ale někdy se může stát, že horečka může být známkou třeba bakteriální infekce, která bude vyžadovat antibiotickou léčbu a podobně.“

Pokud horečku doprovází i další obtíže, měl by člověk vyhledat lékaře, který zhodnotí, zda se o bakteriální infekci nejedná. „Pokud je horečka doprovázena zimnicí, třesavkou, takovým tím typickým drkotáním zubů, případně pokud pacient má i jiné příznaky, které ho výrazně obtěžují. Nebo pokud tam jsou nějaké orgánově specifické příznaky – typicky mu zarudne noha, začne mít výrazný kašel s vykašláváním a podobně,“ vyjmenovává důvody k návštěvě lékaře.

Jiná je podle Trojánka situace, kdy se cestovatel vrátí s horečkou z tropických zemí. V tom případě by měl lékaře vyhledat okamžitě. „A to z toho důvodu, že se v těch tropických zemí vyskytuje třeba malárie, což je jedna z často importovaných nákaz, a ta opravdu neléčená končí smrtí,“ vysvětluje.

Co dělat, když vás na cestách trápí průjem, a jaká jsou preventivní doporučení? A jak je na tom Česko s klíšťovou encefalitidou? Poslechněte si rozhovor s infektologem z Fakultní nemocnice Bulovka Milanem Trojánkem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.