Inscenace o sametové revoluci v Divadle v Řeznické: Je to uchopený přes humor, aby to lidi skousli, říká Žehrová

16. listopad 2019

Herečka Vlasta Žehrová zve na novou inscenaci v Divadle v Řeznické „Sejdeme se pod vocasem aneb tak jsme tu žili“. Hra připomíná sametovou revoluci a rok 1989.

V novém představení herečka Vlasta Žehrová hraje, ale zároveň je také autorkou. „Já hraji v Řeznické jeden svůj text Zavřete oči, swing přichází... a celkem s úspěchem to reprízujeme. A paní ředitelka Yvetta Srbová mě poprosila, jestli bych neměla nápad něco napsat k třicetiletému výročí 1989 na 17. listopad. Ten nápad je nejdůležitější a mě něco napadlo. Je to příběh, který se odehrává přímo v Řeznické v říjnu 89 a tím je to docela zajímavé a autentické. Chtěla jsem vypovídat o té době, o tom politickém tlaku, ale je to tam nenásilně, přes humor spíš, aby to lidi skousli,“ popisuje herečka. Novou inscenaci můžete poprvé vidět v sobotu 16. listopadu a neděli 17. listopadu. A pokud ji nestihnete, přijďte 12. prosince.

Vlasta Žehrová je také známou dabérkou. Tuto profesi dělá už od mládí a má ji velmi ráda. Nesmí se však podcenit příprava. „Většinou, když se dabuje film do kin, tak je příprava velká. Díváme se na tu scénu, na repliky, protože je to na obrovském plátně a sleduje to velké množství lidí, tak se tomu dává větší péče a pozornost. Tam se tedy stráví více času na menším úseku. Ale v dabingových studiích, když je člověk zručný, tak jsou už dneska tak daleko, že přede mnou je obrazovka, která se posunuje, takže mám obrazovku metr od sebe, pod tím mám text a ten text jede a já to rovnou čtu na ten kód a musím se trefit. Ale když se netrefím do té délky, tak se to stopne a vrátí se to.“

Vlastu Žehrovou uvidíte příští rok v nové inscenaci Na poslední chvíli. A také jednu sama chystá. „Já už mám napsaný další text, protože jak ten čas rychle běží a jak tak pozoruju tu naší politickou situaci, tak mě k něčemu inspirovala. Odehrává se to v Americe, více prozrazovat nemůžu,“ dodává.

Celý rozhovor si poslechněte v audioarchivu nebo videozáznamu.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.