Jak vypadá výcvik policejních koní? Nejsložitější je pro zvířata trénování na demonstrace

24. listopad 2018

Takovou pravou ruku dělají policistům nejen psi, ale i koně. Mohutné dlouhány jste už určitě potkali v parcích, v ulicích, dokonce je využívají i při pátrání po pohřešovaných lidech. Nejsložitější jsou však pro zvířata demonstrace.

Co je pro policejní koně vůbec nejtěžší, jsou akce, kde se sejde hodně lidí. Tedy fotbalové zápasy nebo demonstrace. Hlučící dav musí umět rozehnat. Při nácviku takového souboje byla i naše reportérka Kristýna Nevanová.

Na jízdárně proti sobě stály dva tábory - pět policistů na koních a skupina asi 40 demonstrantů. Někteří měli zakrytý obličej, v rukách drželi vlajky nebo svázané plechovky, kterými rachotili. Vzduchem létaly různé věci, například tenisáky nebo prázdné petlahve. Poté také dýmovnice, petardy a další pyrotechnika.

Skupina studentů hrající si na demonstranty musela při výcviku dělat co největší hluk

Demonstranti jsou studenti střední policejní školy v Hrdlořezích. „Není to moc příjemný, když proti vám běží pět koní. Uhnout na poslední chvíli je docela náročný. Je to hodně velký respekt. I když víme, že by nám nic neudělali, tak se stejně bojíme a tlačíme se navzájem, aby se nám nikomu nic nestalo,“ řekl jeden ze studentů.

Kůň při demonstracích nesmí zpanikařit a splašit se

Na celý výcvik dohlížel šéf jízdní policie Vladimír Šperl. „Důležité je, aby kůň nezpanikařil a neměl tendenci někam utíkat. Samozřejmě když někde něco bouchne, tak kůň se malinko lekne, ale hlavně se nesmí splašit a nemůže utíkat městem někam pryč,“ uvedl Šperl.

Aby koně nevyšli z formy, musí podobné situace nacvičovat několikrát týdně. Celkem má jízdní policie na císařském ostrově 16 koní a na další ještě čeká. Do služby se teď zacvičují tři nové posily.

Na jízdárně proti sobě stály dva tábory - pět policistů na koních a skupina asi 40 demonstrantů
autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio