Konec vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Dnes sundali šest kilometrů řetězů a několik set ozdob

7. leden 2022

Už druhý rok za sebou zůstal ozdobený vánoční strom na Staroměstském náměstí trochu osamocený, bez doprovodného programu a stánků. I tak ale dvacetimetrový smrk ztepilý nalákal tisíce lidí. Dnes ho technici pomocí vysokozdvižných plošin odstrojují.

Začali kolem osmé hodiny ranní a původně čekali, že to bude mnohem složitější. „Jak vidíte, to odstrojování se nakonec daří velmi rychle, my jsme původně mysleli, že tady budeme ještě v sobotu. Ale už teď tady koukáme na ten stromeček v jeho původní kráse, bez těch šesti kilometrů řetězů a několika set ozdob, které už jsou teď na dlažbě Staroměstského náměstí,“ konstatuje ředitel společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Odstrojování vánočního stromu na Staroměstském náměstí šlo poměrně rychle

Větve do Zoo, kmen na fošny

Víkend přečká stromeček už odstrojený, definitivní likvidace je v plánu v pondělí. „Přímo na Staroměstském náměstí bude rozřezán. Větve poputují do pražské zoologické zahrady, kde budou sloužit jako krmivo pro zvířata. A co se týká toho kmenu, tak ten poputuje na pilu, bude rozřezán na fošny a ty následně odvezeny do Střední odborné školy na Jarově pro truhláře, kteří z něj vyrobí nábytek a ten podle potřeby půjde buď do nějakého z pražských domovů seniorů, nebo dětských domovů,“ vysvětluje radní Jan Chabr ze Spojených sil pro Prahu.

A jaký je další osud slavnostního osvětlení? To si Praha pouze pronajímá, stejně jako jiné světelné prvky zdobící město. „Jsou to vlastně světelné prvky, které jsou navázané na různé ocelové kostry a šablony a společnost, která nám je pronajímá, je zase rozebere. Takže se vlastně zrecyklují a my si zase příští rok pronajmeme jiné vánoční motivy,“ dodává Jílek. Vánoční strom pro příští advent začnou pořadatelé shánět zase v létě.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio