Kontaktní místo pro bydlení by měla mít každá městská část, říká pražský radní Zábranský

Štěpánka Duchková si pozvala pražského radního pro bydlení a transparentnost Adama Zábranského za Českou pirátskou stranu. Ptala se ho, kdy a kde začnou fungovat nová kontaktní místa pro bydlení a také na vyšší daň za prázdné byty.

Praha chce zavést systém kontaktních míst pro bydlení pro lidi v bytové nouzi, který má zjednodušit jejich situace. Adam Zábranský prozradil, jak by měl takový program fungovat.

„Ta idea je taková, že kontaktní místo pro bydlení by v ideálním případě měla mít každá městská část. V současné době ho mají dvě městské části, to je Praha 7 a Praha 10, ale víme o několika dalších městských částech, které si chtějí takové místo zřizovat,“ říká.

„Je to opravdu fyzické místo na úřadě, kde když člověk přijde, tak by tam měl být zaměstnanec úřadu, který by měl být schopný vyhodnotit tu jeho bytovou situaci a doporučit mu, jak lze tu jeho situaci řešit,“ vysvětluje Zábranský.

Zajímá vás, jak chce pražský magistrát dostat mladé rodiny z pražských ubytoven do vlastního bydlení? Poslechněte si pořad z audioarchivu nebo si pusťte videozáznam ze studia. 

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.