Koupaliště Džbán zůstane i letos uzavřené. Praha 6 vybudovala na opačném břehu odpočinkovou zónu

1. červen 2023 13:30

Nádrž Džbán v pražských Vokovicích je v létě vyhledávaným prostorem ke koupání. Do vody tam lidé můžou vstupovat na několika místech. Oblíbené bývalo také tamní koupaliště. To ale majitel pozemků vloni uzavřel, a neotevřel ho ani letos. Praha 6 se proto rozhodla na opačném břehu vybudovat alespoň odpočinkovou zónu.

„Ta zalesněná část u cesty musela projít prořezem, je to celé vyčištěné. Budou tady toalety, stánek s občerstvením, případně nějaký doplňující program. Jen akustické podoby, neměla by tady být žádná reprodukovaná, zesilovaná hudba,“ popisuje radní šesté městské části Štěpán Barták ze sdružení Praha 6 Sobě.

Čtěte také

Areál koupaliště vlastní společnost Molepo, která ho loni v lednu uzavřela s tím, že je v havarijním stavu. Na vratech u hlavního vchodu je od té doby zámek. Lidem to vadí, koupání si ale ujít nenechají.

Firma chce areál opravit a vedle něj postavit byty. Jelikož jsou pozemky součástí přírodní rezervace, potřebuje k tomu změnu územního plánu. Tu zastupitelstvo hlavního města zhruba před rokem zamítlo.

„V tuto chvíli žádnou jinou změnu územního plánu v této oblasti neevidujeme,“ říká náměstek pražského primátora Petr Hlaváček z hnutí STAN.

Zástupce Molepa jsme několikrát žádali, aby se k aktuální situaci vyjádřili. Bohužel marně. Už dříve ale jeden z akcionářů firmy Vladimír Schmalz Českému rozhlasu řekl, že se s městem chtějí dohodnout a koupaliště zpřístupnit.

Praha 6 doufá, že nová odpočinková zóna návštěvníkům Džbánu pobyt u vody alespoň trochu zpříjemní. Kdy se budou moci lidé vykoupat i na druhé straně nádrže, ale zatím není jasné.

Redaktorka Ludmila Křesťanová se ptala i na názor místních lidí, poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související