Královéhradecký kraj udělil loni za chyby při přepravě cestujících pokuty za více než 13 miliónů

25. duben 2024

Autobusoví a vlakoví dopravci zaplatili za svá pochybení při přepravě cestujících v Královéhradeckém kraji v uplynulém roce více než 13 miliónů korun. Jaké byly nejčastější chyby dopravců? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Pokud jde o autobusy, tak nejčastěji kraj trestal chyby v odbavení cestujících. Pod tím si můžeme představit ledacos, podle bližšího vyjádření kraje jde ale především o nezajištění včasného odjezdu podle jízdního řádu, které zavinili právě dopravci.

Čtěte také

Právě za zpožděný odjezd padla i největší jednorázová pokuta pro některou autobusovou společnost, a to 83 tisíc korun.

Na železnici potom hejtmanství pokutovalo dopravce především za to, když na garantovaných bezbariérových linkách nenasadili bezbariérové vozy. Za to byly uděleny pokuty za jeden a půl miliónu korun.

Jak si dopravci vedli ve srovnání s předchozími lety?

Hodně napoví srovnání výše pokut, tedy v součtu 13,5 milionu korun za rok 2023, s částkou přes 34 miliónů za rok 2022.

Čtěte také

Kraj přitom s kontrolami nepřestal, nadále se snaží dohlížet na to, aby za své peníze dostali obyvatele kvalitní službu.

Připomeňme, že třeba za desetiletou smlouvu na provozování autobusových linek zaplatí hejtmanství skoro 8 miliard korun, přes půl miliardy ročně je také vyčleněno na dotované železniční spoje v kraji.

Na co se peníze z pokut použijí? Jsou určené třeba na odškodnění pro cestující?

Tyto vybrané peníze míří do krajského rozpočtu, případná odškodnění cestujícím platí dopravci ještě navíc, nad tyhle pokuty. Pokud cestující nějakou kompenzaci požadují, měli by se obracet právě na konkrétní dopravce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související