Kvůli nezákonné vazbě za loupež století dostane Hajn čtvrtmilionové odškodné

22. červenec 2015

František Hajn, který dříve čelil obžalobě z takzvané loupeže století, dostane 255 tisíc korun jako odškodné za pobyt ve vazbě. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 2. Hajn žádal celkem dva miliony korun. Verdikt zatím není pravomocný.

Justice Hajna původně v nepřítomnosti potrestala deseti lety vězení, po jeho zadržení v Dominikánské republice musela proces zopakovat. Nakonec dospěla k závěru, že se Hajnovu účast na loupeži nepodařilo prokázat.

Muž se žalobou domáhal 1,5 milionu korun za nezákonné trestní stíhání, 480 tisíc za vazbu a 20 tisíc korun za údajně nepřiměřenou délku řízení. Soudkyně Otília Hrehová však většinu jeho požadavků zamítla.

„Stačí tedy v tomto případě konstatování porušení práva, tedy že došlo k nezákonnému trestnímu stíhání, avšak s ohledem na veřejný zájem má soud za to, že je třeba reagovat určitou vyvážeností a nepřiznat kompenzaci ve finanční podobě,“ vysvětlila.

Ve vazbě prý čelil ponižování

„Řízení trvalo tři roky, nelze tedy konstatovat jeho nepřiměřenou délku,“ podotkla soudkyně. Uznala tedy pouze, že si Hajn zaslouží odškodné za pobyt ve vazbě. Částku vyměřila na 255 200 korun.

Dodala, že by nedostal nic, pokud by se prokázalo, že si vazbu přivodil sám. Podle ní ale taková situace nenastala: „Českou republiku opustil v době, kdy proti němu ještě nebylo vedeno trestní stíhání.“

K soudu dnes Hajn nepřišel. Už dříve soudkyni řekl, že trestní stíhání mělo velký dopad na celou jeho rodinu. Dominikánská policie mu údajně při zatýkání vyhrožovala. Ve vazbě prý také čelil ponižování. S dvoumilionovým požadavkem se obrátil nejprve na ministerstvo spravedlnosti, to ho ale před rokem odmítlo. Proto podal žalobu.

Hajn byl obviněn z toho, že v roce 2002 přepadl s dalšími muži v pražských Dejvicích auto bezpečnostní agentury a ukradl 154 milionů korun. Vinu se mu nepodařilo prokázat a případ zůstal nevyřešen.

autor: kla | zdroj: ČTK
Spustit audio