Ledovka stále trápí Česko. Některé příměstské autobusy kolem Prahy vůbec nevyjely

21. prosinec 2022 13:53

Části Česka pořád trápí ledovka. Provoz desítek příměstských autobusů v okolí Prahy je výrazně omezen. Některé spoje ráno vůbec nevyjely, jiné zajíždějí jen do některých míst.

Příměstské autobusy v okolí Prahy jezdí odklonem, neobsluhují některé zastávky, nabírají velká zpoždění. „Největší problémy hlásí západ, především Slánsko,“ uvedl PID. Větší množství problémů je také na Rakovnicku.

Všechna omezení aktualizuje PID na svém webu. Podobná situace byla v okolí hlavního města také v úterý.

Upozornění na tvorbu ledovky ve středu platí pro všechny kraje s výjimkou jižních Čech, jihovýchodu Středočeského kraje a severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro Ústecký a Liberecký kraj platí upozornění na silnou ledovku o tloušťce přes dva milimetry.

„V noci na středu bude na severozápadě Čech srážek postupně přibývat a během středy se od západu rozšíří na většinu našeho území. Při záporných teplotách bude déšť namrzat a vytvářet ledovku, na severozápadě a severu Čech i silnou. Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat nad bod mrazu,“ uvedli meteorologové s tím, že kvůli ledovce hrozí nebezpečí úrazů při chůzi a vyšší počet nehod na silnicích.

Situace ve středních Čechách v úterý 20. prosince

"Nejhorší to bylo na Kladensku a část kolem Mnichova Hradiště a Mělníka, tam jsme měli problémy s velkou ledovkou," uvedl dispečer. V noci a nad ránem vyjeli cestáři se 142 sypači.

Policisté evidují zvýšené množství menších nehod. V Čisté na Rakovnicku je podle nich tak namrzlá silnice, že řidiči nemohou vyjet.

"Nehod a havárií je více, ale zatím bez vážnějších následků," řekla ČTK policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

V obci Čistá na Rakovnicku je podle ní silně namrzlá silnice a auta nemohou vyjet. Hasiči řešili od pondělního večera v souvislosti s náledím 12 událostí. "Nehody byly pouze čtyři, ale další zásahy se týkaly technické pomoci a situace, kdy auta nejsou schopna po zledovatělé silnici pokračovat," řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.

Podle mluvčí středočeských silničářů Petry Kučerové museli cestáři uzavřít dvě silnice třetí třídy mezi Košátky a Horním Slivnem na Mladoboleslavsku a mezi Kojovicemi na Mladoboleslavsku a Byšicemi na Mělnicku. "Jsou v členitém terénu, takže se tam nedostala technika. Budeme tam dopoledne dělat ruční posyp, takže je to zatím zavřené," uvedla Kučerová před 10:00.

Problematický je v tuto chvíli provoz na Mělnicku, Slánsku nebo na Berounsku. ČRo Region to řekl mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal. Podle něj je v některých úsecích provoz zcela zastavený, a některé obce tak autobusy vůbec neobsluhují.

Podle meteorologů se dnes teploty v regionu budou pohybovat od jednoho do pěti stupňů Celsia, na většině území bude déšť. Na silnicích na severu regionu se dnes ráno a dopoledne může z mrznoucích srážek dál tvořit ledovka.

Komplikace jsou i v Praze, kde mají některé spoje městské hromadné dopravy zpoždění, jiné vůbec nevyjely. Nejhorší je podle dispečerů situace na západě metropole. Kvůli náledí je silně omezený provoz pražských příměstských autobusů. Filip Drápal doplnil, že omezení platí až do odvolání.

zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio