Legendárním studiem A v karlínské budově rozhlasu prošlo mnoho muzikantských osobností. Navštivte místo, kde se psala hudební historie

19. květen 2023 11:00

Není snad zpěvák nebo hudebník, který by neznal slavné Studio A v Karlíně. Největší hity tady natočili Karel Gott, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška a mnoho dalších.

Po povodni v roce 2002 bylo studio velkoryse rekonstruováno a vybaveno kvalitní technologií. Poslední kompletní rekonstrukcí prošla režie i studio v závěru roku 2021. Slouží k hudební tvorbě napříč žánry a je jedním z největších v Evropě.

„Právě proto je cílem mnoha muzikantů, kteří tady velmi rádi natáčejí. Před několika lety tu točil CD José Carreras. Původně zde působil Taneční orchestr Československého rozhlasu pod vedením Karla Krautgartnera, točil tady Orchestr Karla Vlacha, Helena Vondráčková, Karel Gott, Waldemar Matuška, je to například nejoblíbenější studio Ivana Mládka,“ vyjmenovává vedoucí programu Rádia Praha Karel Zajíc.

Ve Studiu A se točí také playbacky pro různé televizní show, působí zde Symfonický orchestr Českého rozhlasu i jiná tělesa.

„Používá se jako zkušebna, ale i pro nahrávání muziky, a to především filmové, pokud se jedná o symfonické orchestry. Nacpat do této místnosti celý symfonický orchestr je trošku těžké, protože to už je opravdu hodně muzikantů, ale v tom nižším složení, tedy kolem 65 lidí, už se to celkem dá,“ dodává.

Co všechno je součástí legendárního Studia A? Poslechněte si celý rozhovor s Karlem Zajícem.

Chcete se do Studia A podívat? Den otevřených dveří se koná v sobotu 20. května a neděli 21. května. Nahlédnete také do činoherního Studia B a vysílacího studia Rádia Praha, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio