Lidé v karanténě nebo izolaci volí prezidenta na drive-in stanovištích. Zájem je minimální

11. leden 2023 14:48

Lidé, kteří jsou nakažení covidem-19, můžou volit prezidenta už dnes. A to přímo z auta na speciálních stanovištích. V Každém okresu je jedno, Praha jich má 5.

Správnost hlasování kontroluje tříčlenná volební komise, hasiči a dozor policie a strážníků. Do 14. hodiny přijelo k urnám na Letné celkem devět voličů. Čtyři zájemce pak musela komise poslat na jiné stanoviště.

Čtěte také

Na Letné můžou prezidenta vybírat pouze ti voliči, pro které je stanoviště zřízeno, to znamená ti s trvalým pobytem například v Praze 1, 6 nebo 7 a pak také voliči z Lysolají nebo Suchdola.

Ostatní musí mít buď voličský průkaz, nebo mají možnost zamířit do dalších pražských drive-in stanovišť. I ty jsou celkem čtyři. V hasičských zbrojnicích v Písnici, Stodůlkách, Satalicích a Dubči. Tam celkem podle informací magistrátu zatím do 12 hodin odhlasovalo 13 voličů.

Možnost volit doma

Lidé v izolaci si také můžou do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku. Do té budou moci hlasovat v běžném termínu voleb, tedy v pátek 13. ledna a sobotu 14. ledna. Zatím o tuto službu v Praze požádalo celkem pět lidí.

Podobně mají možnost volit i lidé, kteří budou v karanténě v zařízení sociálních služeb. Pro případné druhé kolo volby bude hlasování z auta možné za 14 dní, to znamená ve středu 25. ledna, znovu od 8 do 17 hodin.

A kde jsou drive-in stanoviště ve středních Čechách? Poslechněte si shrnutí Lídy Křesťanové.

Spustit audio