Lidé v nouzi mají teď díky solidaritě větší množství potravin, říká šéfka potravinové banky

22. březen 2022

Hostem pořadu K věci byla předsedkyně a ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová.

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořila Věra Doušová o pomoci uprchlíkům z Ukrajiny i stávajícím klientům, vlivu zdražování na zájem o služby potravinové banky, aktuálních zásobách, možnostech pomoci nebo pravidelných potravinových sbírkách.

V rozhovoru odpovídala šéfka potravinové banky i na to, jestli v současné situaci při pomoci uprchlíkům z Ukrajiny nestrádají dosavadní klienti: „Je to paradoxně téměř naopak. Tím, že lidé projevili díky válce tak obrovskou solidaritu – dostáváme daleko víc potravin, daleko větší sortiment – takže i lidé v nouzi, kteří k nám chodí tradičně, mají teď daleko lepší a větší množství potravin, než měli dosud,“ popisuje Věra Doušová.

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.