Linka 1212 vznikla za 24 hodin. Myslím, že je to světový rekord, podobné projekty vznikají měsíce, říká mluvčí MOP

Za jakých okolností vznikla unikátní linka 1212 s informacemi o koronaviru? A co bude s touto linkou v budoucnosti? Na to odpovídal v pořadu K věci ředitel komunikace ministerstva obchodu a průmyslu Robin Čumpelík.

Telefonní číslo 1212 je celostátní linka, která poskytuje informace týkající se koronaviru. Je určena pro všechny obyvatele v České republice, kteří potřebují v souvislosti s pandemií pomoct. Vznikla za pouhých 24 hodin. „Myslím, že je to světový rekord, protože podobné projekty vznikají měsíce. My jsme v rámci krizového řízení měli v souvislosti s covid-19 nakreslený základní scénář. Potom když naskočila ta opatření, tak jsme to udělali ve velkém a nebýt desítek lidí jak z ministerstva obchodu a průmyslu, řadových zaměstnanců, úředníků, dobrovolníků z řad veřejnosti a startupových firem, tak by to za těch 24 hodin nikdy nevzniklo,“ říká Robin Čumpelík. Hlavním cílem tohoto projektu bylo odklonit hovory z linek 112 a 155, které byly neustále přetížené.

A proč zrovna číslo 1212? „Já to řeknu podle reality. To číslo bylo volné a Český telekomunikační úřad – musím říct, že udělal skvělou práci, protože v řádu hodin jsme dostali od nich možnost to číslo využít.“

Linka bude pravděpodobně fungovat i v budoucnu. „Připravujeme podklad, kterým bychom chtěli linku udržet dlouhodobě nebo možná i napořád.“

Celý díl si poslechněte na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.