Lupénka trápí asi 400 tisíc Čechů

24. listopad 2014

Lupénka není infekční chorobou, takže není v běžném kontaktu nakažlivá. V České republice s ní bojuje asi 400 tisíc lidí. Lupénka je nemocí dědičnou, takže se s ní nebo s dispozicí k ní narodíme, proto se také počet psoriatiků každoročně zvyšuje.

Lupénka není nemocí, která by bezprostředně ohrožovala pacienty na životě, ale vzhledem k možným komplikacím, kdy kromě kůže může postihnout i klouby a pak také může zasáhnout do různých nemocí tzv. metabolického syndromu (jako jsou např. cukrovka, obezita, Crohnova nemoc, vyšší krevní tlak), výrazně zhoršuje kvalitu života. V neposlední řadě má také velký a negativní vliv na psychiku nemocných. Je to onemocnění viditelné a nevzhledné, takže často vede i k depresím.

Dědičnost se předem zjistit nedá

Lupénka je nemocí, která je dědičná, i když se zatím její dědičnost předem zjistit nedá. Nemusí se u pacientů, kteří se s dispozicí k ní narodí, projevit hned, ale až v průběhu života vlivem mnohých spouštěcích mechanismům.

„U dětí bývá nejčastějším spouštěčem akutní streptokokové onemocnění, jako např. angína, kdy se pak na dítěti objeví stovky červených teček až pupínků, které splývají. Rodiče to vyděsí, když se to objeví poprvé a v rodině se o lupénce zatím nic nevědělo. Druhým takovým spouštěčem zhruba po čtyřicátém roce života může být často stres, může to být nějaká přidružená choroba, užívání některých léků, dnes už se také ví, že lupénku zhoršuje alkohol a kouření a pak také nemoci metabolického syndromu," vysvětluje MUDr. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Kožní projevy se dají léčit

Dobrou zprávou pro nemocné lupénkou je to, že i když je to nemoc nevyléčitelná, stejně jako dispozice k ní, její neestetické kožní projevy jsou ve vysokém procentu psoriatiků vyléčitelné.

Jakým způsobem probíhá léčba nemoci, si můžete poslechnout z rozhovoru s MUDr. Janou Hercogovou.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.