Lvice Ginni je teď v zoo moje největší favoritka, říká ředitel Miroslav Bobek

21. březen 2018

Jak těžké bylo dostat čistokrevné indické lvy do pražské zoo a co nového se chystá pro návštěvníky? A bude zoo chovat pandy velké? Nejen na to odpovídá host pořadu K věci Štěpánky Duchkové, ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Na konci října dostala pražská zoo vzácný přírůstek - tři lvy indické z provincie Gudžarát. Podle ředitele Miroslava Bobka je to velký úspěch: „Je to výsledek tříletého vyjednávání a výjimečné je, že to jsou čistokrevní indičtí lvi, kteří přišli do Evropy po víc než dvaceti letech. Je to úspěch nejen naší zoo, ale i české diplomacie. Zájemců byla celá řada. A proč právě my? Velkou roli sehrálo to, že v Indii dlouhodobě působíme, roli sehrála i prestiž naší zoo a samozřejmě i aktivita našeho velvyslanectví v Indii.“

Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi přicestovali do Prahy 30. října. Cestovali se společností Emirates jako cargo a během transportu byli utlumeni, aby si přepravu moc neuvědomovali. Teď se aklimatizují, ale návštěvníci zoo už můžou občas zahlédnout obě samice. „Ginni, to je krasavice, má krásnou tvář, tak krásně prokreslenou, že to je teď v zoo moje největší favoritka,“ říká Miroslav Bobek. Samec Jamvan si na nové prostředí stále ještě zvyká. Všichni tři indičtí lvi se představí veřejnosti 16. prosince.

Nejlepší stavba v zoo je ta, která není vidět

V zoo se neustále něco staví a vylepšuje, příští rok se návštěvníci můžou těšit i na jednu specialitu: „S novou sezonou otevřeme výrobnu papíru ze sloního trusu ve spodní části zahrady,“ říká ředitel Bobek. V plánu je ale mnohem víc úprav, proměňuje se část zahrady u vchodu, chystá se přestavba restaurace Gaston. „Počítáme do budoucna i s vybudováním dalšího vchodu do zahrady, to souvisí s výstavbou pavilonu goril, který by měl stát v pokračování prostoru žiraf, ten bude stát 120 milionů korun. Pavilon bude zakrytý zelení a částečně zapuštěný do země. Bude pod Viničním domkem, pod Sklenářkou. Nejlepší stavba v zoo je ta, která není vidět, návštěvníci uvidí hlavně gorily. Ještě to ale není stoprocentní, musí to schválit zastupitelstvo.“

Čtěte také

Výhledově zoo plánuje i nový prostor pro lední medvědy a uvažuje, jak potom současný pavilon ledních medvědů využije. „Možná bychom v tom místě mohli začít uvažovat o pandách, ten projekt jsme začali rozpracovávat. Jestli na stavbu nového pavilonu dá náš zřizovatel peníze, postavíme ho, a až pak se bude vyjednávat, pokud bude zájem, za jakých podmínek by sem pandy mohly přijít,“ vysvětluje ředitel Bobek.

První ryze český transport inicioval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek
Spustit audio