Máme novou chloubu Hradce Králové, aréna nechce být jen fotbalovým stadionem, říká šéf klubu

4. srpen 2023

Netrvalo to ani rok a půl a na místě polorozpadlého stadionu, kam už na fotbal nikdo ani moc nechtěl chodit, vyrostla krásná, nová aréna pro více než 9000 fanoušků, která se už teď stala další chloubou Hradce Králové. První zápas se "pod Lízátky" odehraje v sobotu 5. srpna od 18 hodin. FC Hradec Králové tam najde svůj nový a moderní fotbalový domov. 

Jakou radost z toho všeho má generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl? Vám asi musel spadnout hodně velký kámen ze srdce, ne?
Ten balvan byl obrovský a je to takové zadostiučinění za to, co jsme si tady prožili. Máme další chloubu Hradce Králové. Já doufám, že si to budou uvědomovat všichni Hradečáci, protože tato aréna nechce být jen fotbalovým stadionem. Chceme, aby to byl multifunkční komplex a aby to tam všechny Hradečáky i lidi z celého Královéhradecké kraje bavilo.

Richard Jukl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co jste prožíval poslední dva či tři týdny, kdy se nevědělo, jestli se vše stihne a zápas s Českými Budějovicemi se bude hrát v Hradci Králové nebo v Plzni. To by pak znamenalo, že do Plzně budete muset jezdit celou první polovinu sezóny.
Já jsem životní optimista, takže jsem pevně věřil, že to zvládneme. Ale bylo to tak hektické, že si to možná nikdo ani neumí představit. Ale zvládli to stavbaři, zvládlo to město a zvládli jsme to i my, jako klub. Myslím si, že v sobotu se všichni Hradečáci budou moci těšit, až uvidí tu krásu, co tam je.

Když se poprvé rozsvítila nová "lízátka", dominanta Hradce Králové, tak jsem měl husí kůži. Bylo to něco nádherného, velká nostalgie.
Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové

Jaké jste měl pocity, když se před několika týdny poprvé rozsvítila legendární hradecká lízátka nad novým pažitem?
Vzhledem k tomu, že jsem sledoval stavbu od prvního šroubku až teď do toho finále, tak to člověka úplně až tak nepohlcuje, ale před 14 dny, ve čtvrtek, když jsme se tam sešli a poprvé rozsvítili lízátka a viděl jsem, že fungují, že funguje ta dominanta Hradce Králové, tak jsem poprvé měl husí kůži. Bylo to něco nádherného a úžasného. Velká nostalgie a já jsem hrozně rád, že pan Morávek, projektant původních lízátek, jedenadevadesátiletý pán, v plné kondici, je osobně rozsvítil. Vymyslel je, zkonstruoval, a teď si je mohl zase po letech sám rozsvítit.

Čtěte také

Sledoval jste tedy průběh stavby od prvního do posledního šroubku. Co vás na tom nejvíc bavilo?
Úplně všechno. Samozřejmě nic nemůže asi bavit víc než ona lízátka, ale i design a vůbec návrh stadionu je pojat velmi pěkně. Útroby stadionu jsou přesně tak, jak jsme si je naprojektovali a vymysleli. Splňuje to veškeré požadavky UEFA 4, což znamená, že se v Hradci mohou hrát reprezentační a pohárová utkání. A vypíchnu jednu věc. Tou je komfortnost pro návštěvníka, komfortnost pro naše partnery, komfortnost pro hráče. Myslím, že máme veškeré prvky, které jsme tam chtěli mít.

Komfortnost pro hráče je zajištěna i takovými automobilovými sedačkami na lavičce náhradníků.
Je to celkem běžné po celé Evropě, po celém světě. Sedačky jsou to pohodlné a vyhřívané. Já sám bych tedy na ni lístek nechtěl, vždy jsem chtěl hrát a běhat po hřišti, ale náhradníci tam prostě sedět musí. Tak si myslím, že i jejich pohodlí je zajištěno.

Věřím, že až fanoušci arénu uvidí, budou permanentky kupovat, protože jinak se na klíčové zápasy nemají šanci dostat.
Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové

A trávník dostal dokonce od hodnotící komise 29 bodů ze 30 možných. Prý žádný trávník v republice třicítku zatím nikdy nedostal.
Myslím, že snad ani nemůže. Aby trávníkáři nespychli, vždy se dá nějaký bodík dolů. Tady to bylo velké téma, protože jak se stavba prodlužovala, tak i zasetí mělo nějakých 14, možná 20 dnů skluz. Ale vzhledem k tomu, že bylo příznivé počasí, když se zaselo někdy na konci května, tak je trávník opravdu dobrý, hustý a pevný. Hráči si ho včera poprvé vyzkoušeli a nepoznáte, že by na něm trénovali. Uvidíme, jak to bude při špatném počasí. Ale věřím, že trávník vydrží i v dešti.

Čtěte také

Nová aréna také hlásí vyprodáno. Všech 9 300 míst.
Musím říct, že pro mě to bylo překvapení, že za hodinu a půl bylo vyprodáno. Měl jsem takovou touhu, když už jsem věděl, že budeme hrát u nás, aby si zakoupilo permanentky třeba 3000 lidí, tady jsme trošku pod limitem, je to 2 500 lidí. A pak jsem čekal, kolik lidí si koupí vstupenky na první zápas a ony byly za hodinu a půl pryč. Je to asi známka toho, že lidé do poslední chvíle nevěděli, jestli se bude v Hradci hrát, jestli se stihne zkolaudovat a převzít stadion. Věřím, že až fanoušci arénu uvidí, budou permanentky kupovat, protože jinak se na klíčové zápasy nemají šanci dostat.

Jak to bude v sobotu s parkováním kolem nového stadionu? Bude dost míst?
Oproti jiným stadionům máme velkou výhodu, že parkovacích míst tam je poměrně dost, byť samozřejmě na celou kapacitu arény to nestačí. Parkoviště jsou zkolaudována, máme kolem stadionu celkem 500 parkovacích míst, a to nepočítám parkování u nedalekého koupaliště Flošna. Samozřejmě část toho je pro obsluhu VIP. Ale myslím si, že většina návštěvníků bude mít šanci za buď na Flošně nebo v okolí stadionu či v přilehlých ulicích.

Kudy na nový hradecký stadion z nejbližších zastávek MHD

Se vstupenkou na fotbal v sobotu 5.8. můžete jet MHD v Hradci Králové 2 hodiny před utkáním a hodinu po skončení zápasu ZADARMO !!!
Držitelé vstupenek (jak permanentních, tak na tento zápas) mohou v sobotu 5.8. cestovat v celé síti hradecké MHD 120 minut před začátkem a 60 minut po skončení utkání zdarma. Při případné přepravní kontrole se stačí prokázat místo jízdenky MHD platnou vstupenkou. Dopravní podnik města Hradec Králové také posiluje dopravu na fotbalové utkání FC Hradec Králové - SK Dynamo České Budějovice, které v Aréně Malšovice začíná v sobotu 5. 8. 2023 v 18:00 hodin.

Co se vám tedy honí hlavou, když vidíte teď nový stadion? Je tam třeba i nějaká nostalgie?
Nostalgie vůbec ne. Já jsem vůbec netruchlil, když se boural starý stadion a tribuny. Teď bych to nazval splněním pracovního snu. Doufejme, že první utkání na novém stadionu zvládneme, i když každá premiéra při takových akcích nebývá úplně jednoduchá. Ale doufám, že nažhavenost kluků je tak velká, že to zvládneme.

Jakub Schmidt a Richard Jukl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl byl dnes hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Děkujeme za rozhovor a držíme palce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související