Méně cukru, tuků nebo soli. Poptávka po zdravějších potravinách motivuje velké výrobce ke změně složení
V Česku podle Potravinářské komory roste poptávka po zdravějších potravinách. Tedy například těch s nižším obsahem soli, cukrů nebo tuků. Velcí výrobci se tak postupně trendu přizpůsobují a mění složení svých výrobků. Jenže složky, které jsou na první pohled nezdravé, plní i funkci konzervantů, bez kterých potraviny nemají tak dlouhou trvanlivost.
Být fit, ve formě a zdravější. Motto, podle kterého se snaží řídit hodně Čechů. Velké firmy tak reagují na požadavky spotřebitelů a mění složení potravin. Jedním z takových výrobců je třeba společnost Emco, která snížila obsah cukru ve svém müsli. „Uvedli jsme výrobek, který ten cukr vůbec neobsahuje, a docílili jsme toho tím, že jsme ho nahradili vlákninou z kořene čekanky,“ říká Jaromír Urbanec, produktový manažer společnosti.
A podobnou cestou se vydala třeba i společnost Nestlé, která zase ubrala cukru ve snídaňových cereáliích. „Mají o 50 procent méně cukru, ale pro mě to zásadní - obsahují 91 procent celozrnné ovesné mouky. Což není úplně jednoduché dosáhnout, abychom udrželi nějaký chuťový profil výrobku,“ popisuje Vít Klofát, zodpovědný právě za marketing těchto výrobků.
Tomáš Maier z České zemědělské univerzity ale připomíná, že poptávka po zdravých potravinách je jen mezi částí české populace. Pro ostatní zůstává stále nejdůležitější cena. „Těch horních 10 tisíc samozřejmě touží po zdravých potravinách, ale ten dolní asi tak milion, tak ten stále pořád hledí spíš na tu cenu.“
Navíc investovat do změny složení se výrobcům vyplatí. „Tady je dneska čím dál větší zákaznická skupina, která slyší na zdravý životní styl, na ovoce bez pesticidů a pak si jsou samozřejmě schopni říct za ten produkt i větší cenu,“ popisuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Snižuje se bezpečnost výrobků
Mnoho složek, jako jsou cukry, sůl nebo tuky, slouží zároveň jako konzervanty. Se snižováním jejich podílu se mění i bezpečnost výrobků. „Potravináři samozřejmě nemají problém vyrobit výrobek beze všeho, někdy mám pocit, že by byla nejlepší plechovka se vzduchem. Ale problém je, co se stane doma. Protože si uvědomme, že spotřebitel je zvyklý na nějaký standard. My mu vyrobíme výrobek, kde ty konzervační látky nebudou, bude to bezpečný, ale co se stane, až to bude mít týden v lednici,“ říká Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Z toho jsou nervózní i hygienici.
Evropská legislativa umožňuje dát informaci o změně složení na obal až ve chvíli, kdy dojde k výraznému snížení - nejčastěji o 30 procent. Jenže takové změny se projeví i na chuti. Výrobci tak raději mění složení postupně, aby si spotřebitel na nové chutě zvykl.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.