Mosty v Česku: Desítky v havarijním stavu, stovky ve velmi špatném

28. únor 2024 10:32

V ČR čeká na opravu více než osm stovek mostů v havarijním nebo velmi špatném stavu. ŘSD a kraje opravují ročně vyšší desítky mostů. Celkové náklady jdou do miliard.

V Česku je 62 mostů v havarijním stavu a kolem 800 ve velmi špatném. Vyplývá to z dat, které zjistil Radiožurnál od krajů a Ředitelství silnic a dálnic.

Čtěte také

Nejvíc havarijních stavů v Plzeňském a Středočeském kraji

Nejvíc přemostění v kategorii havarijní je v Plzeňském kraji a ve středních Čechách. Tam letos začne oprava třeba mostu přes Vltavu ve Štěchovicích.

Most Edvarda Beneše ve Štěchovicích bude zavřený osm měsíců. Dělníci by ho měli začít opravovat 22. dubna. Termín musela Krajská správa a údržba silnic zhruba o měsíc posunout kvůli nálezu neznámých inženýrských sítí v konstrukci. Přemostění Vltavy z konce 30. let minulého století je památkově chráněné. Jedná se o první železobetonový most v Československu s rozpětím nad 100 metrů. Opravy budou stát přes 85 milionů korun.

Seznam mostů, které bude hejtmanství letos opravovat, budou radní teprve schvalovat. Ve Středočeském kraji je 1861 mostů, z toho 24 je v havarijním stavu, 138 ve velmi špatném stavu. Ale třeba 276 je v bezvadném stavu a 208 ve velmi dobrém stavu. Jen vloni hejtmanství zahájilo a dokončilo stavby a opravy více než 70 mostů za téměř dvě miliardy korun. Zjistil reportér Radiožurnálu Pavel Lochař.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Opravy mostů v Brně

Na jižní Moravě je v havarijním stavu 6 mostů a ve velmi špatném pak 113. Podrobnosti zjišťovala reportérka Štěpánka Kadlečková.

Čtyři z mostů v havarijním stavu plánují krajští silničáři ještě letos opravit. Je mezi nimi třeba most v brněnské Merhautově ulici, který spojuje sídliště Lesná s centrem města. Jeho oprava začala před 14 dny 14 dny a kraj za ni zaplatí 28 milionů korun.

Na jaře pak odstartuje rekonstrukce mostu přes železniční tratě v Lelekovicích u Brna za více než 100 milionů korun a mostu přes řeku Svratku v Tišnově za 51 milionů. Celkem letos Jihomoravský kraj chce opravit 24 mostů na silnicích II. a III. třídy. Pokud jde o mosty na silnicích první třídy, tak už od loňského ledna Ředitelství silnic a dálnic po etapách opravuje důležitý most v Brně na velkém městském okruhu, který překlenuje Ostravskou ulici. Jeho rekonstrukce za 420 milionů korun měla skončit na konci letošního roku, ale už teď jasné, že potrvá o půl roku déle. Po rozebrání konstrukce se totiž ukázalo, že některé nosníky byly v horším stavu, než technici předpokládali.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Pavel Lochař , ZV
Spustit audio