Na Staroměstském náměstí můžete ochutnat tradiční rybí polévku

23. prosinec 2018

Staroměstské náměstí nabízí dnes a zítra tradiční vánoční rybí polévku. Kuchaři ji budou podávat před hlavním pódiem vždy od 11 hodin dopoledne. Polévka je pro všechny zdarma.

Kuchaři připravili rekordních 4 000 porcí a k jídlu bude připravený také tradiční kuba. Dnes se naběračky poprvé ujme primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. „Obecně si myslím, že by se politici o Štědrém dni neměli pohybovat ve veřejném prostoru a každý by se měl v tak svátečním dni věnovat rodině. Štědrodenní oběd navíc nedává smysl, jelikož se tento den obvykle drží půst. Chceme přece vidět Zlaté prasátko. K polévce tento rok přibude ještě další tradiční pokrm, a to houbový kuba! Budu moc rád, když Pražané přijmou moje pozvání a společně se setkáme a pohovoříme v tomto svátečním čase u dobrého jídla,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib.

Zítra na Štědrý den hosté trhů ochutnají rybí polévku z rukou starosty Prahy 1 Pavla Čižinského, který ji nabídne také u pódia na Staroměstském náměstí od 11 hodin.

Kuchaři uvaří primátorskou polévku z více než 1500 kilogramů surovin

Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů již několik let podle svého receptu. Na její přípravu zpracují více než 1500 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos opět pochází z českých chovů, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 listrů smetany. Nechybí koňak pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle.

autor: jp
Spustit audio