Na středních školách začíná střídavá prezenční výuka, na vysoké se vrací prváci a praktika

7. prosinec 2020

Školy v pondělí přecházejí do třetího stupně protiepidemického systému PES. To znamená, že na učiliště, střední nebo vyšší odborné školy se vrací střídavá prezenční výuka. Chodit na přednášky smějí také první ročníky vysokých škol. Mnoho fakult se ale rozhodlo, že semestr dokončí v distančním režimu.

Výuka v zimním semestru obvykle končí se závěrem kalendářního roku. A protože do Vánoc zbývají necelé tři týdny, podle vedení některých vysokých škol není třeba, aby se studenti na tak krátkou dobu vraceli. Třeba Česká zemědělská univerzita chystá pro první ročníky jen seznamovací návštěvu. „Budeme dohánět takové to seznámení těch prvních ročníků, což je nejdůležitější,“ říká její rektor Petr Sklenička.

V dálkovém online vzdělávání budou dál pokračovat třeba také na Filozofické a Právnické fakultě Univerzity Karlovy nebo na Vysoké škole ekonomické. Mnoho technicky zaměřených fakult zahájí jen praktické vyučování, například v laboratořích. To je od pondělí povolené pro všechny ročníky ve skupinách po 20 lidech.

Část studentů se vrací také na odborná učiliště, střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy. Polovina z nich v pondělí usedne do lavic, polovina bude pokračovat v distanční výuce a příští týden se vymění. Dodržování homogenity tříd je nově ve středních školách pouze doporučené. Podle zástupců školských asociací to pomůže v organizaci vzdělávání. I přesto ale školy opět musely měnit rozvrhy.

Režim se mění i pro mimoškolní aktivity dětí. Ve skupinách po deseti se mohou konat lekce na základních uměleckých školách. Dosud byla povolena jen individuální výuka pro jednoho žáka a jednoho učitele. Uvolnění platí také pro kroužky.

autoři: Eva Mikulka Šelepová , jp
Spustit audio