Naděje je největší síla na světě, bez ní se nepohne ani stéblo trávy. Věra Fina a projekt Sad nadějí

22. říjen 2021

Život Věry Finy, autorky knih s duší, se začal odvíjet uprostřed mrazivé noci v prosinci roku 1970. Rané dětství prožívala v podhůří Orlických hor, v chalupě na samotě u lesa, v místě s prozaickým názvem Studánka. Odtud autorka čerpá mnoho myšlenek, vzpomínek, zážitků a zkušeností pro svá díla.

V roce 2014 prodělala Věra Fina závažné onkologické onemocnění, a to byl start pro profesní dráhu spisovatelky. V nelítostném a náročném boji o život tak vznikla její první kniha, rukopis Máma. Svoji šanci na život uchopila se vší parádou, noblesou, radostí. A také s pokorou a vděčností, o kterou se ve svých knihách se čtenáři dělí.

Co ji zaměstnává dnes, jak žije a co plánuje? I o tom si s ní povídala moderátorka Lada Klokočníková. Společně se zpěvákem Milanem Drobným a ředitelem Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Jířím Kánským také pokřtili další Mámin kalendář Věry Finy na příští rok.

Nejdůležitější je pro mne vědomí, že pomocná ruka má smysl a význam. Každý den je dar.

Věra Fina, spisovatelka

„Usiluji o legislativní změny pro hendikepované, onkologické pacienty a pacienty v remisi. Jsem autorkou projektu Sad nadějí. První Strom Naděje jsme vysadili v magickém poutním místě Rokoli. Zkusme dělat svět lepší podáním pomocné ruky," říká spisovatelka.

Čtěte také

Za tyto aktivity byla Věra Fina nominována na významná ocenění. Získala například pamětní medaili hejtmana Královéhradeckého kraje věnovanou výjimečným osobnostem za přínos a zlepšení života druhých.

Opakovaně získala nominaci na Cenu Mosty v letech 2018 a 2019. Dále nominaci na Cenu EU Altiera Spinelli za osvětovou činnost 2020. Nominaci na Cenu Olgy Havlové 2020. Nominaci Žena regionu 2020 pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky a Asociace krajů ČR.

„Do Mámina kalendáře na rok 2022 jsem pomocí poetických fotografií opět vtiskla pořádný kus lásky k tomuto světu. Obsahuje také staré pranostiky, ale i novinky, kterými jsou netradiční svátky. Například Den sousedů, Den polibků, Den slunce a mnohé další. Najdete v něm i dny, kdy se posouvá čas a mnoho dalších praktických informací."

Lada Klokočníková a Věra Fina v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Věrou Finou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související