Národ lovců křepelek se obával regulací. Dnes se Malťané střeží rozšiřování Evropské unie na východ

30. duben 2024

Už zítra si Česko připomene 20 let od vstupu do EU. Spolu s Českem tehdy do Unie vstoupilo dalších devět zemí z Pobaltí, ze střední a jižní Evropy. V této skupině byla taky Malta, dosud nejmenší stát EU. Malťané o vstupu do Unie rozhodovali v referendu v březnu roku 2003. Hlasování bylo unikátní vysokou účastí a zároveň velmi nízkou podporu obyvatel pro vstup do EU.

Oslavy u kostelů, na silnicích i v ulicích, unijní vlajky vlající na domech i v projíždějících autech. Navenek Malta před 20 lety vstup do EU slavila, vnitřně ale z unijního referenda vycházela rozdělená jako žádná jiná evropská země. Byl to výsledek tvrdé kampaně dvou soupeřících dominantních politických stran.

Čtěte také

Pro vstup do Unie hlasovalo nakonec jen něco málo přes polovinu voličů – proti jich bylo 46 procent, mezi nimi i bývalý technik a dnešní důchodce Muscat. „Víte, v naší rodině máme lovce. To je, řekl bych, celonárodní koníček. Báli jsme se, že se vstupem do EU přijde i větší regulace lovu,“ vzpomíná.

Muscatova rodina na Maltě loví hrdličky a křepelky, které přes ostrov migrují do Afriky. Muscatovy obavy byly částečně oprávněné. EU chtěla prosadit přísnější podmínky ochrany zvířat, maltské vlády zase s podporou silné lovecké lobby usilovaly o zachování lovecké tradice.

Ztráta postavení

Řezník Johan může i díky členství v Unii snáze prodávat maso z Irska nebo z Itálie. Na druhou stranu melancholicky vzpomíná na dřívější časy před vstupem do Unie, kdy, jak říká, šly obchody lépe.

„Dřív jsme za jediný týden prodali patnáct prasat a dva býky. Teď kolikrát neprodáme ani jedno prase a možná půlku býka. Na každém rohu je deset obchodů. Je potřeba zastavit otevírání dalších velkých supermarketů,“ míní řezník.

Čtěte také

V roce 2008 přijala Malta euro. Hlasy, které vyzdvihovaly výhody společné měny, bez větších obtíží převážily nad těmi, které varovaly před zdražováním. „Tehdejší maltský premiér, který byl zároveň i ministrem financí, říkal, že přijetí eura pomůže turismu,“ upřesňuje Mark Harwood, ředitel Institutu evropských studií na maltské univerzitě.

Podle vysokoškolského profesora maltská vláda v zákulisí nestojí o další rozšiřování Unie na východ. „Kdyby Ukrajina vstoupila do EU, tak by vzhledem ke své velikosti umenšila postavení menších zemí. Pro ČR by to dávalo smysl, pro nás by to ale znamenalo narušení rovnováhy a přenesení pozornosti od Středozemního moře směrem k střední a východní Evropě,“ uzavírá Harwood. Podle něj by pro maltskou vládu bylo únosnější, kdyby do Unie mělo vstoupit Turecko.

autoři: Martin Balucha , jkh
Spustit audio