Národní divadlo využívá teplo z diváků i fotovoltaické panely. Ročně ušetří statisíce korun

8. březen 2023 09:22

Využívání tepla z diváků i z Vltavy nebo fotovoltaické panely na střeše Nové scény. Tyto technologie zavedlo Národní divadlo už několik let před energetickou krizí a ročně znamenají velké úspory.

V Národním divadle právě končí představení, diváci spokojeně tleskají a málokdo asi tuší, díky čemu je v hledišti takové teplo. Tedy až na paní Marii: „Vím, že se tady dělala rekuperace. To znamená, že to teplo, které vyzařuje z těch reflektorů a z nás lidí, tak se používá zpátky k vytápění.“

Odváděný vzduch projde přes výměníky, kde nechá část předehřátého vzduchu, a ten pak jde zpět k divákům. To všechno během představení.

„Pomocí tohoto sytému zpětného získávání tepla dokážeme část tepla získat zpět. Čerstvý vzduch zase slouží třeba k větrání hlediště, šaten,“ popisuje Jan Míka z technicko-provozní správy.

Národní divadlo v Praze

Fotovoltaická elektrárna i tepelná čerpadla

Střecha provozní budovy Národního divadla je plná fotovoltaických panelů. Ty vidíme i naproti na Nové scéně. Nejsou to ale typické panely na stojanech, které bývají třeba v elektrárnách.

Čtěte také

„Jsou integrované do skladby ploché střechy. Ona to není velká elektrárna, je to přibližně do jednoho procenta roční spotřeby,“ dodává Míka. Ta by ale mohla pokrýt běžnou spotřebu pěti až deseti domácností.

Přemísťování divadelních scén, výměnu kulis nebo třeba oponu řídí hydraulický sytém. Při jeho činnosti se zahřívá olej, který se musí chladit. Dřív k tomu Národní divadlo používalo pitnou vodu, která pak končila v kanálech. Díky malému tepelnému čerpadlu je to ale mnohem šetrnější.

„Že třeba teplou vodu nemusíme ohřívat jenom plynem, ale přináší to úspory i ve spotřebě pitné vody, to bylo nemalé množství. Ročně ušetříme 16 bazénů plných vody.“

Národní divadlo má i další velké tepelné čerpadlo, poslechněte si více v reportáži.

Spustit audio

Související