Návštěvníci Trosek do konce května nevystoupají na Babu

Od pondělí 15. dubna do konce května bude kvůli stavbě nového vyhlídkového ochozu nepřístupná část hradu Trosky v Českém ráji. Návštěvníci se nedostanou na věž Baba. Správa památky jim proto nabízí kompenzaci.

Kvůli návštěvnickému omezení, tedy uzavření věže Baba, bude pro základní prohlídkový okruh platit snížené vstupné - a to ze současných 160 korun 120 korun. Bude platit po dobu rekonstrukce, která má být hotová do konce května. Hrad by se měl k normálnímu provozu vrátit 1. června. 

Ve vyhlídkové věži Baba pracují od února řemeslníci. „Po dokončení nové dlažby začnou stavět vnitřní ochoz, který bude lépe odolávat přírodním živlům. Bude ocelový, předchozí byl ze dřeva,” přiblížila kastelánka Pavlína Suchomelová.

Gotický hrad, dnes zřícenina připomínající čertovy rohy trčící ze země, byl postaven koncem 14. století. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad. Dnes je to nejnavštěvovanější památka v Libereckém kraji, každoročně má kolem 100 tisíc návštěvníků. 

Spustit audio

Související