Nejezte ryby z Berounky, ani vodou z řeky nezalévejte, varuje kraj obyvatele. Je kontaminovaná

14. říjen 2019 19:26

Středočeský kraj zasáhla ekologická havárie, která se stala minulý týden na Klatovsku. Tam z výrobní firmy unikla nebezpečná chemikálie a dešťovou kanalizací se dostala do Drnového potoka a posléze prostřednictvím Úhlavy do Berounky.  Středočeský kraj varuje obyvatele žijící podél Berounky, aby nejedli ryby vylovené z řeky, nezalévali touto vodou zahrádky, ani nenapájeli dobytek. 

Pitná voda podle odborníků kontaminovaná není a je možné ji normálně používat. Povodí Vltavy koncentraci nebezpečné chemikálie, která se používá k impregnaci dřeva, monitoruje. 

Vzhledem k tomu, že je toxická chemikálie ve vodě rozpustná, nelze ji jednoduše odstranit. Jediné, co se dá udělat pro co nejmenší dopad na životní prostředí, tak je ji naředit. To se stalo už v sobotu, kdy povodí zvýšilo odtok z přehrady Nýrsko a víc vody začala odpouštět i přehrada Hracholusky.

Náměstek středočeské hejtmanky pro oblast životního prostředí Miloš Petera z ČSSD nicméně řekl, že nikdo neví, kdy se nebezpečné látky podaří z Berounky odplavit.

Jak je možné, že informaci o ekologické havárii získali obyvatelé středních Čech až s týdenním zpožděním? "Zveřejnili jsme ji a upozornili patřičné obce, jakmile jsme ji dostali," tvrdí Petera. 

Havárii vyšetřují kriminalisté

Látka se mimo výrobní areál dostala patrně nedbalostí některého z pracovníků. Podle ředitele firmy, kde havárie vznikla, někdo nechal puštěný kohoutek a namáčecí vana, ve které se chemikálie ředí s vodou, přetekla. Na chybu přišel až noční hlídač, když už se látka přes dešťovou kanalizaci dostala do Drnového potoka. Mohlo jít až o 300 litrů dvouprocentního roztoku této chemikálie. 

Kromě vodohospodářů, tak případ vyšetřují i kriminalisté jako podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Rybáři na Klatovsku už našli stovky kusů uhynulých ryb, především pstruha říčního. Petera počítá s tím, že ke škodám s největší pravděpodobností dojde i ve středních Čechách.  

Spustit audio