Nejistá budoucnost nádražní restaurace v Dejvicích. Konec nájemní smlouvy řeší soud
Oblíbená nádražní restaurace v pražských Dejvicích znovu bojuje o přežití. Už příští týden totiž končí provozovateli smlouva o pronájmu s majitelem budovy, kterým je Správa železnic. Na prodloužení se kvůli zvýšení nájemného zatím obě strany nedohodly, spor skončil u soudu. V Dejvické nádražce se točí pivo už od roku 1873.
„To by byla hrůza, to je nejlevnější a nejstarší hospoda,“ reaguje jeden ze stálých návštěvníků. A další se přidávají, někteří sem chodí desítky let a mají to tu prý rádi. Už třicet let na nádraží Praha Dejvice obsluhuje výčepní Tomáš Brokeš. Ani jemu se nelíbí, že by měla jedna z nejstarších nádražek v hlavním městě skončit.
„Doufám, že to dobře dopadne, sem chodí studenti, důchodci, zkrátka všichni. Byl jsem u doktorky a ona se mě ptala na zaměstnání. Řekl jsem, že dělám číšníka a ona říká: ,Vždyť já vás znám, v Dejvicích. My jsme tam chodili, když jsme byli na škole a teď se tam občas scházíme.‘ Znám tady devadesát procent lidí. Je to takové domácké,“ vysvětluje.
Čeká se na rozhodnutí soudu
Současný provozovatel uzavřel smlouvu, tehdy ještě s Českými drahami, před 15 lety. „Správa železnic se současným nájemcem vstoupila do jednání ohledně možnosti prodloužení nájemní smlouvy. Jednání však nedospěla k žádnému závěru. V současné době probíhá s nájemcem soudní spor o to, zda smlouva končí 30. června či nikoliv,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
Do doby, než soud rozhodne, bude prý nájem pokračovat za stávajících podmínek. Správa železnic tvrdí, že restaurace ve stanici zůstane. Jak bude vypadat, to ale zatím neví. Jasněji bude až po rozhodnutí soudu.
Související
-
Ležák, IPA nebo kyseláč z univerzitní půdy. Studenti VŠCHT pravidelně vaří různé druhy piv
Studenti VŠCHT v Dejvicích mají svůj speciální klub vaření piva. Nápoj pak nabízejí třeba ve školní hospodě. Tentokrát ho připravovali přímo venku v univerzitním kampusu.
-
V pátek nejím sám! Pravidelná akce v komunitním centru Nesedím, sousedím zve seniory na oběd
V komunitním centru Nesedím, sousedím na pražském Břevnově vaří několik dobrovolníků obědy seniorům. Za dva měsíce už se z akce „V Pátek nejím sám“ stala oblíbená tradice.
-
Houbařská maturita pro prodejce i restauratéry. Znalost hub ověřuje test a poznávání druhů
Začala houbařská sezóna. Do lesů vyrazili první houbaři, ale i prodejci hub. Aby mohli své úlovky nabízet lidem, musí u zkoušky prokázat, že houby velmi dobře znají.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nejdřív zachránit lidi, potom cesty. Na Jesenicku je i hasičská jednotka vybavená na živelní pohromy
-
Bitcoin, punk a zápalná bomba? Všichni anarchisté nejsou zdivočelí liberálové, vysvětluje politolog
-
‚Bude tady stánek, přijede komise. Lidé ale mají jiné starosti.‘ Starostce Kobylé pomůže s volbami stát
-
Harrisová versus Trump týden poté. Demokratka po debatě nabrala v průzkumech, do voleb je však daleko