Nominační večer Českého lva ovládlo Odcházení Václava Havla

5. únor 2012

24 hraných a 17 dokumentárních snímků. Taková je bilance české kinematografie za rok 2011. Které z nich mají možnost získat na začátku března ocenění Český lev? Odpovědi nabídl sobotní nominační večer, který se uskutečnil v kinosále Lucerna.

Slavnostním ceremoniálem, jehož hlavním motivem byla láska, přítomné v sále i televizní diváky provedla moderátorská dvojice Ester Kočičková a Jakub Žáček. V počtu nominací na České lvy byly nejúspěšnější snímky debutujících režisérů. Nejvíce si jich odnesl film Václava Havla Odcházení. Nominační večer ale byl také o předávání prvních cen. Nejlepší filmový plakát roku 2011 vytvořil Robert V. Novák, konkrétně ke snímku Alois Nebel.

„Já to moc neprožívám. Pro mě byla zásadnější samotná práce. Protože na tom filmu dělali kamarádi a byla to příjemná práce s nimi. Toho si cením víc než Českého lva.“

Cenu poroty filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film získal projekt Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka. V dokumentech ve stejné kategorii kraloval film Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka. Čím podle něj film zaujal?

„Já mám pocit, že je netradiční ve stylizaci. Že je to sice dokument, ale my jsme se se štábem uchylovali k takovým metodám, že jsme například inscenovali některé situace. Nebo jsme třeba poprosili okopávačky zelí, aby vzaly motyky a okopávali silnici. Protože tam, kde dřív stálo pole, je dnes silnice. Takže jsme se ve filmu dopouštěli nápadů, které by asi do dokumentu normálně nepatřily, a tím to možná někomu utkvělo v hlavě.“

Nejlepším zahraničním filmem byl vyhlášen snímek Králova řeč o koktajícím panovníkovi a mezi studentskými filmy hráli prim Neplavci režiséra Jakuba Šmída.

„Inspirovalo mě vyprávění scénáristky Lucie Kajánkové, která jezdila do takového rekreačního střediska na konci světa na prázdniny a vykládala mi o tom, jak se tam strašně nudila. Pak jsme tam jeli společně a napsali jsme podle toho scénář.“


Moderátoři nominační ceremoniálu se po celou dobu láskyplně starali o zamilovanou atmosféru a postupně zvali na pódium hosty. Ať už předávající nebo účinkující. Mimo jiné například Annu Polívkovou a Jakuba Xaviera, kteří zazpívali píseň o lásce mezi svíčkou a zapalovačem. Ve stylu country se během skladby 'Lásko má, já stůňu' představila i herečka Iva Pazderková. A jak se jí líbil ceremoniál?

„Líbil. A líbili se mi nominovaní herci i filmy. Ester Kočičkovou obdivuju, Kuba Žáček je nesmírně vtipný. Přišlo mi to vkusné a s vkusnou mírou.“

Nominační večer v pražském kině Lucerna odhalil pětici nominových v každé z dvanácti jednotlivých kategorií. Kdo si ale nakonec odnese sošky Lvů domů, to se dozvíme až 3. března při finálovém ceremoniálu.

Spustit audio