Nové sídlo magistrátu bude stát nejspíš v nové čtvrti Smíchov City, naznačil radní Chabr

Pražský radní Jan Chabr  pro oblast správy majetku a majetkových podílů z koalice Spojené síly a TOP 09 mluvil o novém sídlu pro magistrátní úředníky a také o prostorech na dobíjení elektroaut.

V roce 2028 skončí pražskému magistrátu nájem ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. A už nyní hledají nové místo, kde budou úředníci sídlit. „Co se týká karlínských kasáren, tak tam jde i o to, že to není objekt, které by hlavnímu městu patřil. My jsme se samozřejmě zaměřili na to, abychom si prověřili stávající objekty, které vlastní magistrát, jestli bychom se do některého z nich nevešli. Zároveň jsme si prověřili pozemky, který vlastní hlavní město, tak, aby to bylo místo, které má dobrou dopravní dostupnost, právě proto, že magistrát má sloužit primárně občanům,“ říká radní Jan Chabr.

Magistrát se nyní rozhoduje mezi dvěma pozemky. „Jeden z nich je na pražské Florenci, nicméně tam vzhledem k tomu, že jsou dvě stanici metra, je technicky stavba možná, ale byla by finančně velmi náročná právě s ohledem na podloží. Druhým vhodným pozemkem je pozemek na pražském Smíchově, na stávající stanici Na Knížecí. Bude tam vznikat celá nová čtvrt a lokalita, takzvané Smíchov City. Právě v této lokalitě kalkulujeme s tím, zdali by to sídlo magistrátu nebylo nejvýhodnější v tomto místě,“ vysvětluje Chabr.

Elektronabíječky na lampách

Řidiči elektroaut mají v Praze velmi málo míst, kde mohou dobíjet své vozy. Nově mají být nabíječky na lampách veřejného osvětlení. „Jedná se o poměrně náročnou technicko-majetkoprávní operaci. Současné kabelové vedení mezi lampami veřejného osvětlení je dostatečné jen pro svícení. My budeme zvyšovat kapacitu toho kabelu, který je schopen distribuovat elektrickou energii, tak aby tam bylo možno vybudovat na jednotlivých lampách veřejného osvětlení budoucí elektronabíječky. Chceme mít v budoucnu čtyři až šest tisíc lamp,“ prozrazuje.

Chcete znát situace kolem prostoru u Stalinova pomníku? Poslechněte si celý rozhovor v audioarchivu nebo na videozáznamu.

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.