Nový film Spolu vás vezme do mikrosvěta jedné rodiny s handicapovaným synem, popisují jeho režiséři David Laňka a Martin Müller

Do studia přišli filmoví režiséři David Laňka a Martin Müller. S Lenkou Vahalovou mluvili především o chystaném snímku s názvem Spolu, kde si hlavní roli handicapovaného kluka zahraje Štěpán Kozub. 

Scénář filmu vznikl podle stejnojmenné francouzské divadelní hry, která se oběma líbila svým tématem i přesahem. „Je to příběh o rodině, ve které je handicapované dítě. Ale není to o tom, jak se s tím handicapem žije, ale jak někdy ten rodič ne úplně rovnoměrně dává rodičovskou lásku a k čemu to může vést,“ upřesňuje David Laňka.

Roli handicapovaného syna si zahrál Štěpán Kozub, i přes svoji pracovní vytíženost se chtěl na projektu podílet, protože má tyhle výzvy rád. A na roli se poctivě připravoval. „Byli jsme i na konzultacích v centru, které pomáhá dětem s autismem. Štěpán tam pak i brigádničil, aby to do sebe nasál,“ dodává Laňka. Jeho matku ztvárňuje Veronika Žilková, se kterou oba režiséři pracovali už při natáčení seriálu Hvězdy nad hlavou. „Je to dobrá herečka, chtěli jsme jí dát tu roli, protože si myslíme, že si ji zaslouží. Po všech komediálních rolích by to chtělo něco vážnějšího,“ vysvětluje obsazení Martin Müller.

Oba režiséry baví příběhy, které jsou uzavřeným mikrosvětem postav. „Příběhy, které přežívají, stojí na komunikaci lidí. Jsou vlastně o vztazích. Náš film je o rodině, která se spolu musí naučit mluvit. Jsou tam věci, které jsou pod pokličkou, protože jsou nepříjemné, tak se o nich nemluví. Je potřeba o těch věcech v rodině mluvit a je potřeba si říct mám tě rád,“ přibližuje David Laňka.

Podílet se na filmech v režisérském tandemu není příliš obvyklé, oba si ale spolupráci chválí. „Když se neshodneme, tak přichází na řadu kameraman. Ten to rozhodne, protože většinou nemá svůj třetí názor, ale přikloní se k jednomu z nás. Jeden je pak chvíli víc naštvaný, ale pak dobrý,“ směje se Martin Müller.

Jak se vlastně dali dohromady a jak probíhá jejich spolupráce v praxi na place? Prý si vymysleli práci tak na deset let dopředu, co je tedy všechno čeká? A proč ve svých filmech nemívají tablety a mobily? Poslechněte si celý rozhovor s Davidem Laňkou a Martinem Müllerem.

autoři: Lenka Vahalová ,