O kroužek programování je mezi žáky zájem. V ZŠ Bílá ho vede uznávaná odbornice z ČVUT Božena Mannová

19. říjen 2022 12:00

Dnešní děti tráví hodně času u počítače nebo s mobilem v ruce a rodičům se to většinou nelíbí. Ale skvělá znalost počítačů může dětem pomoci při hledání budoucího zaměstnání. Někteří žáci ZŠ Bílá v pražských Dejvicích proto navštěvují kroužek programování. Vede ho uznávaná odbornice v IT z Českého vysokého učení technického. A děti mají o praktickou výuku počítačů zájem.

Je krátce po druhé hodině odpoledne a čtrnáctiletý Samuel předvádí ostatním spolužákům na počítači svůj projekt.

Čtěte také

„Ta červená kulička, to je ten objekt, kterého se máte dotýkat, to přidává body. Jednou za deset sekund se tam objeví jiný objekt, ten je za víc bodů,“ popisuje.

„Ukaž nám, jaké jsou tam ty doprovodné texty, to vy většinou zapomínáte psát,“ vybízí ho vedoucí kroužku a následně chválí, že je má dokonce v angličtině.

Božena Mannová učí skoro padesát let, začínala na Gymnáziu Arabská, od roku 1989 působí na Katedře počítačů ČVUT, programování je její vášní. A také výuku na základní škole si užívá, spokojená je i s vybavením učebny. „Mají tady interaktivní tabuli, co potřebuji, můžu promítnout, vybavení je skvělé.“

Odpolední kroužek občas navštíví i ředitel školy Jiří Tomčala: „Jsme na jedné z prvních lekcí v letošním školním roce. Nicméně jejich projekty už jsou docela zajímavé. Teď budeme sledovat, jak se jejich myšlenky budou ubírat dál.“

Během své kariéry Božena Mannová vychovala mnoho úspěšných IT odborníků, možná teď do jejího kroužku na ZŠ Bílá chodí další z nich.

Spustit audio

Související