Oxid uhelnatý unikal na zimním stadionu v pražských Holešovicích. 11 lidí skončilo v nemocnici

7. leden 2019 08:50

Na zimním stadionu v areálu Výstaviště v Holešovicích včera večer unikal oxid uhelnatý. Nejméně 11 lidí bylo kvůli tomu převezeno do nemocnic. Látka zřejmě unikla z rolby, která slouží k úpravě ledové plochy.

„Celkem pražských záchranářům prošlo rukama 16 osob, které na místě vyšetřili a proměřili. Z místa bylo odváženo 10 lidí do pražských nemocnic,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

„Další čtyři lidé podepsali negativní reverz a byli tedy ponecháni na místě.  Nicméně poté další dvě osoby z domova volali pražskou záchrannou službu s tím, že se ještě jeden další muž odvážel do nemocnice,“ doplnila.

Záchranáři pacienty odvezli do Nemocnice Na Františku, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích a Nemocnice Na Bulovce.

Záchranáři na místo vyslali čtyři posádky, inspektora i speciální vůz Atego. Kvůli počtu ošetřovaných lidí také aktivovali traumatologický plán, aby byly nemocnice připravené na příjem případného většího počtu pacientů.

Hasiči pak museli prostory v takzvané malé sportovní hale odvětrat, prověřili také ostatní místnosti a zjišťovali zdroj úniku plynu, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na stadionu měli tou dobou trénink amatérští hokejisté. „Lidé si sami stěžovali, že je jim špatně,“ uvedl Kavka. Případem se zabývá i policie, bližší informace by podle svého mluvčího Jana Daňka měla mít během pondělí.

Zimní stadion na holešovickém Výstavišti je využíván pro sportovní i kulturní akce. V zimní sezoně nabízí možnost veřejného bruslení, tréninků ledního hokeje nebo krasobruslení.

Co je oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Je vysoce jedovatý, vzniká při nedokonalém spalováním dřeva, plynu, benzínu, uhlí či dalších látek.

Otrava nastává po vdechnutí většího množství této látky. Prvními příznaky jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic.

autor: kkr | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio