Pachatel a oběť mají šanci řešit situaci, ve které se ocitli, pomáhá jim Probační a mediační služba

25. listopad 2019

Probační a mediační služba funguje pod Ministerstvem spravedlnosti. „Pracujeme v oblasti alternativních trestů a alternativních postupů v trestním řízení,“ vysvětluje Karolina Hrbková z prostějovského střediska.

Probace zahrnuje všechno, co souvisí s kontrolou odsouzených, kteří musí plnit to, co jim soud uložil. Mediace řeší spory za pomoci třetí nezávislé osoby – mediátora, prostředníka.

„Mezi naše klienty patří odsouzení, kteří od soudu odešli s nějakým alternativním trestem, který vykonávají na svobodě. Nebo lidé, kteří prošli věznicí a jsou podmíněně propuštění. Anebo k nám chodí pachatelé a oběti trestných činů,“ vyjmenovává Karolina Hrbková. Jde o klienty, kteří se pro služby mediátora rozhodli sami, případně přišli na popud policie nebo státního zastupitelství.

„Nedávno se na plese opil solidní pán, který předtím nikdy nic neprovedl. Vyváděl, způsobil si zranění, začal se prát se záchranáři, kteří ho přijeli ošetřit,“ vzpomíná na jeden ze svých případů prostějovská mediátorka. Klient následně ulomil kus zubu jednomu z policistů, kteří na místo dorazili. „V rámci mediace se setkali, obviněný policistovi všechno vysvětlil, omluvil se mu a dohodl se s ním na náhradě škody.“

Dita Vojnarová

 

autor: voj
Spustit audio