Parní lokomotiva Všudybylka projela Posázavím. Zahájila letošní sezónu historických jízd na kolejích

1. duben 2024

Z Prahy do Týnce nad Sázavou a zpátky vyrazil v sobotu letošní první historický vlak. Soupravu táhla parní lokomotiva Všudybylka, jedna z nejkrásnějších lokomotiv v Česku. Nostalgická jízda nazvaná Párou Posázavím vedla po trati podél řek Vltavy a Sázavy, která je známá jako Posázavský Pacifik. Souprava urazila téměř sto kilometrů. 

Parní lokomotiva Všudybylka, která dorazila na nádraží v Týnci nad Sázavou, měla šest náprav. Vpředu je tabulka s čísly 354.195.

"Je to velký. Hlavně ten stroj tlakové brzdy, jak pořád tady takhle pumpuje, nejvíc se mi líbí právě právě ty ojnice," říká dětský pasažér Jarda. Jeho sedmiletá sestra Zuzanka si pochvalovala hlavně jízdu tunely.

Parní lokomotiva Všudybylka byla vyrobena v roce 1925. Její maximální rychlost byla až 90 km/h, nyní je snížena na 80 km/h, váží téměř 85 tun. Svou přezdívku dostala podle svého rozšíření na tratích. Podle webu Českých drah lokomotiva dojezdila koncem sedmdesátých let 20. století, v muzeu Lužná u Rakovníka byla ale opět zprovozněna a nyní slouží jako funkční exponát. 

autoři: Radek Duchoň , jum
Spustit audio